2022 belgie elisabeth nationale dag rood ANP
(c) ANP

5 redenen waarom prinses Elisabeth zo populair is

En 3 dingen die prinses Amalia daarvan kan opsteken.

Twee kroonprinsessen van twee Lage Landen die ooit collega-koninginnen zullen zijn – het is moeilijk prinses Elisabeth van België en prinses Amalia der Nederlanden niet met elkaar te vergelijken. Vooralsnog heeft de eerste een voorsprong en niet alleen om dat ze iets ouder is.

2022 belgie elisabeth nationale dag filip ANP
(c) ANP

In november komt het boek ‘Wij, Elisabeth’ uit, een dikke pil van meer dan vierhonderd bladzijden van koninklijk biograaf Jo De Poorter. “Al maanden doe ik onderzoek,” zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Maar nergens heb ik ook maar iets negatiefs gevonden over haar. Mocht een headhunter op zoek gegaan zijn naar de best mogelijke kroonprinses, dan waren ze ongetwijfeld bij Elisabeth uitgekomen.”

Ze is goed voorbereid

Het komt Elisabeth niet aanwaaien, maar in een meertalig land is het wel handig om Nederlands, Frans, Duits en Engels te spreken. Ze is de eerste die na zeven voorgangers vloeiend Nederlands spreekt, iets wat goed valt in Vlaanderen.

2018 elisabeth naar wales BM 01
2018 (c) Belgische Monarchie

Al zo jong doordrongen worden van deze noodzaak zegt iets over hoe ze is klaargestoomd. Bonuspunten voor haar ouders koning Filip en koningin Mathilde: in het Belgische koningshuis zijn Elisabeth, haar broers en haar zusje echt de eersten die zijn opgegroeid in een warm en hecht gezin. Dat zal helpen om zo vol zelfvertrouwen in het leven te staan

Ze is gemotiveerd

Elisabeth is leergierig op het koppige af: van haar zesde tot haar zestiende pianoles, om maar vlot te kunnen spelen. Jaren dansles ook, omdat ze dat zelf graag wilde. Toen Elisabeth naar het middelbaar onderwijs ging kon ze kiezen tussen klassieke en moderne dans. Ze wilde niet kiezen, maar het allebei doen.

2011 belgie elisabeth 10 jaar anp
2011 (c) ANP

“Dat betekende vijf uren les per week, elke woensdag en vrijdag,” zegt haar dansjuf Kathleen Schroyens. “Het is altijd vlekkeloos verlopen, zonder protocol. Een zeer bescheiden meisje, heel lief ook, met een enorme wilskracht en heel veel passie voor de zaken waarmee ze bezig is.”

Ze kent ook de echte wereld

Als tiener smeerde Elisabeth zonder dat daar ruchtbaarheid aan werd gegeven als vrijwilliger jarenlang boterhammen voor daklozen bij Les Guetteurs de l’Aube en schminkte onder andere anoniem kinderen op een kerstmarkt. 

2021 elisabeth legeropleiding 02
2021 (c) Belgische Monarchie

En tijdens haar jaar op de Koninklijke Militaire School was ze gewoon soldaat, tussen leeftijdsgenoten uit alle lagen van de samenleving.

Ze heeft een heel eigen stijl

Elisabeth kleedt zich leuk en heeft een eigen stijl. “Het is niet zoals in Nederland,” zegt royaltywatcher Mario Danneels. “Daar draagt kroonprinses Amalia van Oranje gewoonweg dezelfde jurken als haar moeder Máxima. Niet lelijk, maar het is de stijl van een vijftigjarige vrouw. Elisabeth oogt veel jeugdiger.”

Ze is zichtbaar

2021 10 04 elisabeth oxford BM 04
(c) Belgische Monarchie

Zelfs tijdens haar studie in Oxford dook Elisabeth op bij een handelsmissie, ze bezocht met haar vader slachtoffers van het carnavalsdrama, ze doopte onlangs een schip en opende een laboratorium, ze gaf een jaar van haar leven aan Defensie en zwoegde bij wijze van militaire opfriscursus een paar weken geleden nog door de bossen. Men weet wie ze is.

Onbekend maakt onbemind

Dat laatste is prinses Amalia’s makke: onbekend maakt onbemind. Veel Nederlanders zien haar simpelweg niet vaak genoeg om echt een band met haar te voelen. Het was een bewuste keuze van haar ouders om haar zo lang mogelijk in de luwte te houden.

2022 amalia amsterdam RVD grachten liggend
(c) RVD

Maar nu ze ruim achttien is, is toch te hopen dat ze niet alleen op Prinsjesdag haar gezicht laat zien, maar ook eens spontaan meegaat op een werkbezoek van een van haar ouders dat haar interesse heeft of eens alleen op pad gaat. Zó tijdrovend is die studie PPLE nu ook weer niet.

Breek eens uit je bubbel

Nog een tip: als ze het échte studentenleven eens wil ervaren, slaapt ze niet alleen in haar eigen fijne kamer aan het Singel, maar ook eens een nachtje in het tentenkamp voor internationale studenten. Of, zoals het Parool stelt: ‘In een bezemkast van een paar vierkante meter groot, waar de ratten onder je bed doorkruipen en waarvoor je soms wel ruim 800 euro per maand betaalt. Vaak ook nog eens met overlast gevende of zelfs ronduit onsympathieke huisgenoten.’

2022 amalia huis singel amsterdam PPE 01
(c) PPE Agency

Het is altijd goed om af en toe uit je comfortzone te komen, zeker als je altijd in zo’n unieke, welvarende bubbel hebt gezeten. Vrienden en vriendinnen van buiten het dispuut zijn ook erg gezond voor je wereldbeeld.

Geef het goede voorbeeld

Vooruit, nog eentje, dan. Niemand weet of Amalia de afgelopen tijd bijles heeft gegeven, senioren heeft voorgelezen, in de natuur heeft gewerkt of met gehandicapten is gaan fietsen – haar tussenjaar is op een stage’tje na een grote blinde vlek gebleven.

2022 amalia stage oranje fonds rvd3
© RVD

Heeft ze ook wat maatschappelijk nuttige activiteiten verricht, kudos. Zo niet, dan kan het bij haar dispuut niet bij een beetje greenwashing of diversiteitssmoeswerk blijven: van een aanstaand leider verwacht je een goed voorbeeld. En PR-wise is het ook wel handig om daar dan iets van te delen.  

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories