2021 portret Amalia staand ladress lr InPixio
(c) RVD

Amalia: ‘Af en toe praten met een professional vind ik normaal’

Hoe Inés Zorreguieta’s dramatische keuze Amalia, Alexia en Máxima beïnvloedde.

Het is vandaag vier jaar geleden dat Inés Zorreguieta, destijds 33 jaar, een einde aan haar leven maakte.

2002 ines maxima buenos aires ANP
2002 (c) ANP

Ze was het zusje van koningin Máxima en net als zij een kind uit het tweede huwelijk van haar vader Jorge met María del Carmen Cerruti. De koningin heeft verder twee broers, Martín en Juan en drie halfzusters uit het eerste huwelijk van Jorge: María, Angeles en Dolores.

2002 ines huwelijk max wax ANP
(c) ANP

Inés was ook in Nederland bekend: ze was een van de bruidsmeisjes (de kleinste van de vier) bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.

2007 ines zorreguieta doop ariane anp 02
(c) ANP

Het paar gaf Ariane (15) de naam Inés als doopnaam mee. Het zusje van Máxima was meter bij de doop van het prinsesje.

Inés was getalenteerd en intelligent, en hield van muziek, maar kampte al jaren met ernstige mentale problemen, zoals eetstoornissen en depressies.

Zoals Máxima later geëmotioneerd zei: “Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Ze kon geen vreugde vinden, ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. Ik wil echt mijn grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank, dank.”

‘We praatten daar niet over. Dus ik wist niet precies hoe erg het was’

Het verlies van Inés had grote impact op haar dierbaren. Máxima zei later dat ze geen idee had gehad hoe haar zusje eraan toe was. “Toen wisten we dat niet, we praatten daar niet over. Dus ik wist niet precies hoe erg het was.”

Had prins Claus als patiënt het taboe op depressies al verbroken door erover te praten – ongebruikelijk voor royals, maar baanbrekend voor mensen die er ook mee worstelden – de volgende generaties waren nog opener over het feit dat het verstandig is hulp te zoeken bij een professional als je ergens mee worstelt.

amalia koningsdag 2021 serieus anp
(c) ANP

‘Ik vind het geen taboe,’ zegt Amalia daarover. ‘En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar. Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd. Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander.’

‘Dat is mijn lesson learned van mijn ervaring met mijn zusje’

Máxima is inmiddels erevoorzitter van Mind Us, een stichting die ernaar streeft dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Met in haar achterhoofd hoe het haar overviel, toen Inés zo’n dramatische beslissing had genomen. “Dat is wat ik wil voorkomen in de toekomst,” aldus de koningin.  “Dat is mijn lesson learned van mijn ervaring met mijn zusje.”

2022 amalia alexia koningsdag ANP
(c) ANP

Niet alleen Amalia praat wel eens met een psycholoog, ook Alexia deed dat. “Ik ben de eerste die heeft gezegd: ‘Het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar gewoon, het is geen issue,” zegt Máxima. “We hebben allemaal momenten en als er dan hulp te vinden is, waarom niet?’”

Nog even dit

Denk je aan zelfmoord of heb je sombere gedachten, weet dan dat je anoniem kunt bellen (0800-0113) of chatten als je hulp nodig hebt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories