prinses van oranje universiteit van aruba
©RVD

Internationale Moedertaaldag: Amalia en Español

Hoe goed spreekt de prinses eigenlijk Spaans?

Het is vandaag Internationale Moedertaaldag. En hoewel Amalia’s moedertaal natúúrlijk gewoon Nederlands is, is ze wel tweetalig opgevoed door haar Nederlandse vader en haar Spaans sprekende Argentijnse mamá.

Daar kwamen we tijdens de Cariben-reis maar weer eens achter, toen Amalia een kunstenaar uitvoerig in het Spaans bedankte voor zijn schilderij van haar. En sowieso her en der Spaans babbelde met de bevolking.

2023 cariben amalia curacao isabel marant ANP 01

WA is verre van vloeiend

Die taligheid heeft ze niet alleen van Máxima. Ook de nannies zorgden voor de nodige taalontwikkeling in huis. Amalia in het boek van Claudia de Breij: “Dan weer Engels, dan weer Spaans, altijd weer iets anders. Je werd er gek van.”

Grappig genoeg hebben we Amalia en haar zussen er nooit in het openbaar op kunnen betrappen dat ze Spaans met elkaar spraken. Als gezin was er wel dit lieve momentje uit 2014. Daar bleek de koning in Argentinië verre van vloeiend Spaans te spreken, de ziel.

Lingo hielp

Het was niet alsof hij niet genoeg had kunnen oefenen, want sinds Amalia’s jongste jeugd is Spaans al een voertaal in huis, toen nog De Eikenhorst in Wassenaar. Sinterklaasliedjes? Die werden thuis ook in het Spaans gezongen, onthulde Amalia eens aan een Sinterklaas op haar basisschool.

Máxima zat zelf als kind op een school waar tweetalig onderwijs werd gegeven, wat haar vastberaden maakte haar dochters dit ook mee te geven. Haar eigen Nederlands oefende ze door te praten met mensen om zich heen, en met een beetje hulp van de tv. In 2016 onthulde onze koningin dat ze met name van Lingo veel geleerd had, en dat haar dochters er altijd waren om haar te corrigeren als ze iets verkeerd zei.

via GIPHY

Nieuwsgierige oren

De meiden kregen in hun moeder ook een handig oefenhulpje. Zij praten in het openbaar gráág Spaans met elkaar, zeker als ze omringd worden door nieuwsgierige ogen en oren. Op Koningsdag, in Lech, overal horen verslaggevers ze onderling Spaans praten.

En dan was er dit té lieve telefoonmomentje ook nog, uit een documentaire over Máxima’s werk voor de VN.

Elke week wordt er daarnaast wel gebeld met Argentijnse familie, dus dan oefenen de meiden ook. En Alexia zal daar in Wales heel wat Spaans afbabbelen, is het niet met prinses Leonor die ook in haar jaar zit, dan wel met haar internationale klasgenoten.

En wedden dat het voor Amalia ook handig is, die drietaligheid, in haar zeer internationaal ingestoken opleiding? Laat staan op al die officiële reizen en staatsbezoeken in haar toekomst.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories