2021 amalia blik ten hemel ANP
(c) ANP

Amalia, het Amsterdamse corps, seksisme en #MeToo

Moet ze wel bij een club willen waarvan de mannen vrouwen als hoeren zien?

Prinses Amalia was er eerder duidelijk over: ze wilde de hele studentenervaring, ook bij het corps “met een jaarclub, alles erop en eraan.” De vraag is waar ze zin in heeft, afgaand op de nare berichten die gisteren naar buiten kwamen over het A.S.C./A.V.S.V., de studentenvereniging van Amsterdam.

Seksistische speeches  

Meerdere vrouwen van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. voelen zich onveilig na seksistische speeches van vier mannelijke leden. Dat schrijven de vrouwen in een interne brief, die is ondertekend door 273 vrouwelijke corpsleden. De brief is in handen van NU.nl. De top van de vereniging laat inmiddels onderzoek doen, waarna mogelijk sancties volgen voor de vier.

‘Vrouwen zijn hoeren’

Zondag vond op de NDSM-werf een A.S.C./A.V.S.V. diner plaats ter gelegenheid van de viering van het 34e lustrum van de vereniging. Mannen en vrouwen zaten gescheiden. Bij klonken er speeches waarin dit soort dingen werden gezegd: “Als zij bedenkt om op 24 juli, op een zondag, in haar mooiste jurk zich naar de NDSM-werf gaat begeven, is zij een…?” vraagt één van de leden in een filmpje dat je hier kunt zien. Daarop roept een zaal vol mannen in koor: “HOER!”, gevolgd door gelach, waarop de speecher reageert met “Exact. Jullie beginnen ze beter te leren herkennen.” Alleen al in de 50 seconden durende video worden vrouwen tot vijf keer toe hoer genoemd.

Weerzinwekkend en beschamend

Een ander zou hebben verkondigd dat “de mannen de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken”. Ook zou hij vrouwen “sperma-emmers” genoemd hebben. De speechende mannen zouden belangrijke functies bekleden binnen A.S.C./A.V.S.V. Onder hen ook uitgerekend de cultuurverandering-senator, wat wel iets zegt over de motivatie van het bestuur om iets aan de heersende cultuur te doen. Enig voortschrijdend inzicht en gevoel voor de tijdgeest ontbreekt, het is uitsluitend  weerzinwekkend, beschamend en dieptriest.

‘Klaar met het seksisme’

Als reactie op de uitlatingen hebben honderden vrouwelijke leden een brief gestuurd. In de brief staat dat meerdere vrouwen binnen A.S.C./A.V.S.V. zich niet meer veilig voelen. Enkelen van hen besloten daarom maandag niet naar de laatste dag van het lustrum te gaan. Ook staat in de brief dat jonge vrouwen die zondag tijdens het diner in de bediening werkten, zich onveilig voelden tijdens het diner. Deze jonge vrouwen waren extern en geen lid van de vereniging.

De vrouwen schrijven verder onder meer “klaar te zijn met het seksisme” binnen de vereniging. “Wij horen de mannen al denken: het is maar een grap. Volgens ons is de grap voorbij.”

‘Vrouwonvriendelijk en discriminerend’

Voorzitter Heleen Vos van de senaat van het corps is op de hoogte van de gebeurtenissen van zondag op de NDSM-werf. “Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend”, schrijft ze in een e-mail, die in handen is van NU.nl.

Vos laat weten dat de senaat een intern onderzoek heeft ingesteld naar alle sprekers. “Daaruit kunnen sancties volgen, inclusief schorsing of beëindiging van het lidmaatschap.”

Geldkraan dicht

De Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) piekeren er alvast niet over de bestuursbeurzen voor het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. te hervatten. Dat laten de onderwijsinstellingen dinsdag weten.

Alle organisaties trokken in september 2021 alle beurzen in vanwege excessen tijdens de ontgroeningsperiode, zoals mishandelingen en vernederingen. Het corps zou voor ten minste één jaar geen beurzen ter waarde van zo’n 15.000 euro meer ontvangen.

Er moet nog besloten worden wanneer de beurzen mogelijk wel weer worden hervat. “Maar dit incident helpt zeker niet om ons standpunt hierin aan te passen”, aldus woordvoerder Yasha Lange van de UvA namens de drie instellingen. “Er is ons beloofd dat er gewerkt zou worden aan een cultuuromslag. Daar getuigt dit nog niet van”, aldus de zegsman. “Wij vinden dit een zeer ernstig incident.”

Ongeschikte bestuurders

De vrouwen die de brief hebben geschreven zeggen dat de mannen van de toespraken “hebben aangetoond “niet geschikt te zijn om aan het hoofd van de vereniging te staan”. Het liefst zien de vrouwen dat de mannen uit hun functie worden gezet.

Ook verschillende mannendisputen binnen het corps hebben zich overigens uitgesproken tegen de toespraken. Zij zeggen zich te schamen voor hun eigen gedrag. “We hielden onze mond en bleven zitten, waardoor het leek alsof we iets wat onacceptabel is, acceptabel vonden.”

De vier parels die de speeches hielden hebben inmiddels hun functie neergelegd.

En Amalia?

Het is niet bekend of prinses Amalia zich alsnog zal willen aansluiten bij het studentencorps in Amsterdam, wanneer zij in de hoofdstad gaat studeren. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil daar niet op reageren. De studententijd van de troonopvolgster wordt beschouwd als een privékwestie. Zou ze nog willen, dan kan dat op dit moment in ieder geval niet. Het corps neemt voorlopig geen nieuwe leden aan na de ophef die is ontstaan over de toespraken.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories