2022 koningsdag amalia handen joelen ANP
(c) ANP

Amalia, het corps, de disputen én de ontgroening

Wat staat haar allemaal te wachten?

Zoals inmiddels bekend gaat prinses Amalia studeren in Amsterdam. Daar gaat ze na de zomer ook wonen en ze zei eerder al dat ze bij het corps wilde ‘met een jaarclub, alles erop en eraan’. Waar begint ze aan?

Afkorting is een tongbreker

Amalia komt, als ze wordt aangenomen, terecht bij het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging (A.S.C. / A.V.S.V.).

Dat is met meer dan 2700 leden de grootste studentenvereniging van Amsterdam (en trouwens ook van Nederland). Het is ook nog eens de oudste van Amsterdam, opgericht in 1851.

Er zijn 17 vrouwendisputen

Het A.S.C. / A.V.S.V. telt 35 disputen, die allemaal ‘een uniek karakter en een eigen bestuur’ hebben. Ze zijn onderverdeeld in zeventien vrouwendisputen en achttien herendisputen.

gif sorority 02

Bij de vrouwen gelden Idefix en Oktopus als de meest gewilde clubs en staan de studentes van Audentes bekend als brutaaltjes.

De studentenhuisbeleving

De kans dat ze in een studentenhuis van de vereniging terecht komt is niet al te groot. In de dispuutshuizen is vaak erg weinig ruimte en er moet rekening worden gehouden met plek voor Amalia’s beveiliging.

gif studentenkamer

Duidelijk is wel dat er woonruimte voor haar zal worden gehuurd en dat ze daar gaat samenwonen met medestudenten. Toch de beleving, iets minder ‘intern’ – het is misschien zo gek nog niet.   

De ontgroening

Kroonprinses of niet, Amalia ontkomt niet aan de ontgroening, een ijzeren traditie binnen het corps. Het is een periode die fysiek en mentaal vrij slopend is en die regelmatig negatief in het nieuws komt.

gif hazing ontgroening

Denk aan een wereld vol slutshaming, nullen, knorren, vrouwen die ‘hete hertjes’ worden genoemd, discriminerende toestanden en andere zaken die het groepsgevoel zouden moeten stimuleren. Klinkt allemaal niet fijn, maar het weerhoudt studenten er niet van zich er toch massaal aan te onderwerpen. Amalia kan er vermoedelijk maar beter vanuit gaan dat ze extra hard wordt aangepakt, vanwege haar afkomst.

De fleurperiode

Daarnaast moet ze in de ‘fleurperiode’ langs disputen om lid te kunnen worden.

gif sweatpants

Hierbij gaan aspirant-leden langs bij de verschillende disputen om zichzelf te verkopen, in de hoop dat ze een uitnodiging krijgen om lid te worden van een dispuut.

gif sorority

Twee weekenden in augustus worden hiervoor veel feestjes georganiseerd. Disputen kijken zo of iemand goed bij hen past. Wie bij een dispuut binnen is, moet daarvoor werkzaamheden verrichten, naast de studie.

Waarom zou ze dit willen?

Kortom, een pittige start van het academische jaar. Je kunt je afvragen waarom iemand dit zou willen…

gif legally blond

… maar wie een leuke corpstijd heeft gehad, houdt er vaak vrienden voor het leven aan over. Daarnaast leer je in het corps samenwerken, organiseren en jezelf handhaven, en is het een plek waar je met jonge mensen onder elkaar schaamteloos veel plezier kunt hebben.

2022 amsterdam sfeer pixabay
(c) Ralph Gervink / Pixabay

Tel daar Amsterdam als wereldstad bij op en het wordt nóg aantrekkelijker. Nicht Eloise studeert er en heeft er ongetwijfeld enthousiaste verhalen over verteld en het studentenleven staat er bekend als vrij divers en zeer levendig.

Nouveau alexia vertrek wales RVD 03
(c) RVD

Zoals zus Alexia in Wales wordt ondergedompeld in nieuwe ervaringen met mensen vanuit de hele wereld, biedt Amsterdam Amalia de gelegenheid uit haar vertrouwde bubbel te komen. Ze kan deze zomer maar beter goed uitrusten in Griekenland, want augustus gaat een uitputtingsslag voor haar worden 😉

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories