Prinses Amalia bij diner Raad van State in Paleis Noordeinde
(c) ANP

Amalia’s eerste staatsbanket: wat staat er op het menu?

De tafels worden prachtig gedekt met koninklijk servies en glaswerk en versierd met prachtig bloemwerk, maar wat gaan Amalia en de andere gasten eten?

Zoals bekend is de Prinses van Oranje woensdag voor het eerst bij een staatsbanket, dat wordt aangeboden aan koning Felipe van Spanje en koningin Letizia.

In het Koninklijk Paleis kijken ze er al reikhalzend naar uit om de Burgerzaal (ook wel bekend als de balzaal) in te richten voor het staatsbanket. Het Departement Hofmaarschalk is daar verantwoordelijk voor, de algemene coördinatie bij de voorbereiding en uitvoering van evenementen ligt in handen van het Bureau Evenementen.

Team Koninklijk Paleis

Er komt heel wat bij kijken. Bij onder andere het dekken van de tafels werken verschillende afdelingen van het departement Hofmaarschalk samen volgens een strak protocol. Medewerkers van de Garderobe & Linnenkamer zorgen voor de tafelkleden en de servetten. Medewerkers van de Zilverkamer en Wijnkelder meten de exacte positie van borden, glazen en bestek uit en zorgen dat tussen alle gedekte plaatsen een gelijke ruimte zit.

Speciale ornamenten, zoals kandelaars, schalen en vazen worden op de tafels geplaatst. De medewerkers van de Bloemenkamer maken verse bloemstukken en plaatsen op de tafels.

Bescheiden porties

Wat er op het menu staat wisselt, maar een staatsbanket is om te beginnen geen all-you-can-eat dingetje. De porties zijn bescheiden, het eten is verfijnd en wordt netjes uitgeserveerd. Omdat dat voor veel mensen (maximaal 240) tegelijk moet worden gedaan, eet je als gast wat de pot schaft, al kunnen de genodigden wel van te voren aangeven dat ze bijvoorbeeld geen vlees eten of ergens allergisch voor zijn.  

Vroeger was het menu vooral op de Franse keuken geïnspireerd, tegenwoordig wordt het wat moderner samengesteld. In 2022 aten de Indiase gasten dit:

Sautéed avocado, geroosterde zoete mais met piccalilly van ananas en knapperig broccolini

Romige aspergesoep met peterselie

Gevulde courgette met paddenstoelensaus, gesmoorde drumstocks, ingelegde uitjes, rösti van aardappel, spitskool en pronkbonen

Voor toe was er een aardbeiensorbet bombe op een bedje van zonnebloempitten met een guava en een yuzu sausje.

Menu à la de tijdgeest

Er was ook een menu waar nog gevogelte op stond. Erbij mooie wijnen, maar ook de optie om alcoholvrij te kiezen. Wat Amalia voorgeschoteld zal krijgen is nog niet bekend, maar denk aan een stukje vis, veel groente en misschien wat vlees: zo’n menu moet ook de tijdgeest een beetje weerspiegelen en is vooral bestemd om in aangename omstandigheden een beetje te keuvelen en diplomatiek bezig te zijn. Je leest er woensdag alles over, op All Things Amalia!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories