Oké, ze mag er uitslapen, maar verder is het full on actie en heel veel zelf doen.
Ze wilde het zelf. Prinses Josephine van Denemarken (14) was geen lastige puber en deed het prima op de Kildegård Privatskole, maar wilde toch de kostschoolervaring meemaken. Ze koos voor Spir Efterskole op Jutland. De school, opgericht door een vriend van haar vader, wordt omschreven als “modern, ambitieus en onderzoeksgericht.” Hoe modern? Nou, men houdt er rekening met het feit dat pubers meestal geen ochtendmensen zijn. De wekker gaat pas om 08:45 en de lessen starten om 10:20, wat beter bij het slaappatroon van tieners past.
Acht uitdagingen
De school biedt geen klassiek academisch programma aan, hoewel er wel verplichte vakken zijn. Spir Efterskole biedt vooral ‘acht uitdagingen’ aan. Elke leerling kan kiezen wat het beste bij zijn of haar interesses past: Avontuur, Kunst en Design, Gastronomie, Teamsporten, Racketsporten, Aquatisch Leven, Technologie of Dans en Theater. Gezien Josephines liefde voor toneel lijkt dat laatste een inkoppertje, al is niet bekend gemaakt waar ze voor heeft gekozen. Wel moeten de leerlingen heel veel zelf doen en veel in groepsverband werken.
Josephine op zee
Er wordt ook fanatiek gesport met een aanbod dat je normaal gesproken niet op een middelbare school aantreft, met dank aan de nabijheid van de zee. Leerlingen kunnen er leren zeilen, duiken, kajakken, windsurfen, Navi SEAL aquatische fitnesstraining doen, wakeboarden en waterskiën. Dit alles op een ‘vetarm, nutritioneel uitgebalanceerd dieet ontwikkeld, afgestemd op de doelgroep van fysiek actieve jongeren van 13 tot 17 jaar.’
Keukencorvee
De school is er erg trots op dat ze een gezond voedingspatroon voor de leerlingen hanteert. Zo eten leerlingen elke dag volkorenbrood en -granen, fruit en groenten, en aardappelen, rijst of pasta. Daarnaast serveert de school meerdere keren per week vis of vleeswaren van vis, en krijgen ze ongeveer 450 gram vlees per week, naast meerdere vegetarische maaltijden.
Snaaien is er niet bij: de school hanteert een ‘low-fat’-benadering bij de ingrediënten: ze gebruiken magere zuivel en kaas, en vlees en vleeswaren met een laag vetgehalte. Verder bakken ze in olie en gebruiken ze slechts een beetje boter en margarine. Volgens de schoolwebsite proberen ze bovendien zoveel mogelijk zelf te bereiden. Roulerend helpen alle leerlingen steeds een week mee in de keuken.
Lekker late start
Josephine en haar jaargenoten beginnen dus wat later aan hun dag. Tussen 08:45 en 10:20 moeten ze hun kamers opruimen en schoonmaken, meedoen aan de ochtendgymnastiek en ontbijten, voor ze om 10:00 bij elkaar komen voor de dagopening. Er is veel gelegenheid om te chillen, in de gangen staan ligbedden voor wie even onderuit wil. In de avond levert iedereen om 22:15 zijn of haar telefoon in, moet iedereen om 22:30 op zijn kamer zijn en moet om 11:30 het licht uit zijn. Een en ander moet goede slaapgewoonten in de hand werken. Josephine zal de komende jaren op de school blijven, maar met kerst komt ze thuis.







