amalia koningsdag 2021 serieus anp
(c) ANP

Het is niet al goud wat er blinkt: de stalker en andere Amalia-drama’s

Een (kroon)prinsessenleven gaat niet altijd over rozen.

Er wordt vaak best makkelijk gedacht over het leven van de A’s. Mooie, slimme meiden, geboren in een paleis en opgegroeid met alles wat ze maar kunnen wensen. Altijd op mooie, luxe vakanties (per eigen vliegtuig PH-GOV) en omringd door garderobes vol designerwaar (van mama) en kluizen vol juwelen (van oma en de generaties daarvoor).

Maar zoals altijd met dit soort dingen: het is écht niet al goud wat er blinkt. Ook niet, misschien wel júíst niet, als je Van Oranje heet.

De stalker

Koningsdag, of eigenlijk Woningsdag, 2020 was een bijzondere editie. Er werd gefilmd op Huis ten Bosch, waar de Oranjes onder andere digitaal kletsten met landgenoten. Amalia trad daarbij stevig op de voorgrond. In een prachtige gele jurk van Lisa Marie Fernandez straalde ze van onze schermen. Ze leek er echt zin in te hebben.

Little did we know, dat er onder het oppervlak heel wat onrust borrelde bij Amalia, haar ouders en haar zusjes. Daags ná die gezellige dag, bleek namelijk dat Amalia te maken had met een stalker. Een hele serieuze ook nog: Wouter G. bedreigde Amalia op haar privé-Instagram iets aan te doen, te verkrachten, en ook haar goede vriend Brent kreeg nare berichten. Op Koningsdag zou er volgens Wouter G. ‘geen ontkomen aan’ zijn.

Dat de dag zich dat jaar niet en plein public afspeelde, verzachtte de angst natuurlijk maar een heel klein beetje. Ze hield het hoofd geheven, maar drie dagen na Koningsdag hoorde de rest van het land dat er een stalker gearresteerd was. Hij bleek een lange geschiedenis van psychiatrische problemen te hebben, evenals ‘een ongezonde obsessie voor het koningshuis’. Wouter G. kreeg uiteindelijk tbs en drie maanden cel.

Wil je met me trouwen?

Een paar maanden later kregen de Oranjes alweer een schokkend bericht. Bij het Sorghvliet, de middelbare school van Amalia, Alexia en Ariane was een ‘verwarde man’ met een scherp voorwerp aangehouden. Of hij het op (een van) de prinsessen gemunt had, is niet bekend. Maar het laat maar weer eens zien hoe niet vanzelfsprekend iets als een normale schooldag kan zijn, als je tot het Koninklijk Huis behoort. De prinsessen worden altijd gevolgd door bewakers, overal in het schoolgebouw hangen camera’s. En dan nog komt er wel eens iemand té dichtbij.

Dat gebeurde bijvoorbeeld ook al eens in 2017, toen een ‘verwarde man’ van 35 bij De Eikenhorst (waar de Oranjes toen nog woonden) langsging om Amalia ten huwelijk te vragen. Hij stuitte uiteraard al snel op twee marechaussees, maar écht een fijne gedachte is het natuurlijk niet.

2018 zomerfotosessie wa maxima amalia alexia ariane zomer eikenhorst rvd2
Villa de Eikenhorst in Wassenaar, het woonhuis van het koninklijk gezin tot ze naar Huis ten Bosch vertrokken. ©RVD

Cover-rel

En dan zijn er natuurlijk de minder ernstige maar ook pijnlijke momenten nog waarop het echt niet leuk is om publiek bezit te zijn. Te denken valt aan de felle uitspraken van een handjevol Twitteraars tijdens noem maar een Koningsdag. Waar keer op keer wordt gesproken over het figuur van Amalia door volwassenen die beter zouden moeten weten. Of die keer dat een Argentijns magazine de zomerfotosessie van 2020 aangreep om een cover te maken over ‘de plus size look’ van Amalia.

amalia caras cover plus size rel drama
©Caras

Voor wie dat nou niet direct als schadelijk of ‘een drama’ in de oren klinkt: in Argentinië werd dermate woedend gereageerd op de cover, dat de hoofdredacteur van het blad uiteindelijk excuses maakte. “We hadden geen kwade bedoelingen, maar hebben een fout gemaakt. We moeten een grotere gevoeligheid ontwikkelen voor alles wat ons in hokjes dwingt.”

TV Kantine

En dan was er Neerlands eigen TV Kantine nog, waar Willem-Alexander en Máxima wel vaker de revue passeren, gespeeld door Carlo en Irene, en Elise Schaap. In januari 2021 zou ook Amalia voor het eerst gepersifleerd worden, heel herkenbaar in haar zomerfotosessielook 2020. Wie haar zou spelen, werd lang geheim gehouden. Spannend wel.

amalia tv kantine najib amhali drama rel rtl1
©RTL

Uiteindelijk bleek Najib Amhali de honneurs te mogen waarnemen. Daarmee haalde het programma zich veel woede op de hals, want hoe kun je een minderjarig meisje (Amalia was op dat moment net zeventien) nou zo lullig neerzetten? Was dit niet gewoon pure pesterij?

Het is al best een lijst met nare momenten om voor je achttiende verzameld te hebben. Hoezeer Willem-Alexander en Máxima ook proberen hun meiden een normale jeugd te gunnen, makkelijk is dat geen moment geweest. Iets om bij na te denken, als je soms denkt: ‘Ik zou ook wel in een paleis willen wonen.’

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories