2021 maxima alexia amalia ariane ANP
©ANP

Máxima: ‘Ik krijg Tikkie’s van Amalia, Alexia en Ariane’

Even zien: de zuinige kroonprinses over zakgeld en sparen.

Als Royal Econome was koningin Máxima all over De Week van het Geld en dat leverde leuke inkijkjes op in hoe prinsessen Amalia, Alexia en Ariane worden opgevoed in geldzaken.

HM vindt dat haar drie dochters ‘heel verantwoordelijk’ met geld omgaan, zo vertelde ze aan FunX-dj Fernando Halman toen ze te gast was in zijn ochtendshow.

“Het is belangrijk dat ouders consequent zijn als het om geld gaat”, aldus Máxima. “Wij gaven onze kinderen ook zakgeld. En als dat op is, dan zeg ik ook: ‘Jammer, dan had je het niet moeten uitgeven’.”

“Zakgeld is leergeld”, bracht Máxima haar dochters ook bij. “Het is goed als je in die fase in je leven fouten maakt. Daar leer je van: op is op. Het is goed als ouders daar ook streng in zijn, naar hun kinderen toe. Dan weet je de volgende keer dat je het beter moet bewaren.”

Máxima heeft zelf nog maar zelden contant geld op zak en is heel vertrouwd met een Tikkie als een van de A’tjes even iets heeft voorgeschoten.

2019 amalia jumping amsterdam mobieltje telefoon ANP
(c) ANP

“Als mijn dochters dingen voor mij kopen, dan sturen zij mij daarna een Tikkie”, aldus de koningin. “We doen tegenwoordig alles digitaal. Al onderhandelen we eerst goed over de hoogte van de Tikkie.”

2010 amalia roze jurk eikenhorst RVD
(c) RVD

De prinsessen kregen vanaf hun zesde jaar € 1,50 zakgeld in de week en een bankrekening. Volgens de koningin zijn de dochters toen ‘echt enorm’ aan het sparen geslagen.

Máxima is streng wat betreft de spaarrekening en gaat met de prinsessen in gesprek over het uitgeven van het geld. Als ze op pad gaan met vrienden krijgen ze geld mee voor eten, maar moeten ze achteraf verantwoorden waaraan het is opgegaan.

En: op is op: “Kinderen ervaren dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders.”

Nog even dit: in het interview voor Máxima’s 40ste verjaardag gaat Amalia (op dat moment 7 jaar) op 42:00 in op de vraag hoe ze het gaat doen qua cadeautje voor haar moeder. Am antwoordt zuinigjes dat ze waarschijnlijk ‘iets gaat maken, want ik spaar al voor iets.’ Om er later aan toe te voegen: ‘Misschien kan ik ook wel iets kopen, maar dan is het heel erg zonde van mijn geld.’ Ons bin zûnig opgevoed, zoveel is duidelijk.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories