2020 04 27 amalia gele jurk ANP koningsdag
(c) ANP

Premier Rutte: Amalia kan ook koningin worden als ze met een vrouw trouwt

In de categorie: waar hébben we het over?

Let love rule! Het kabinet vindt dat prinses Amalia geen afstand hoeft te doen van de troon in het geval dat ze zou willen trouwen met een vrouw. Demissionair premier Rutte antwoordt op vragen van de VVD en de PvdA dat hij geen beletsel ziet voor een toestemmingswet voor een huwelijk van een kroonprins of -prinses met een persoon van hetzelfde geslacht.

De plicht roept

De vragen volgen op de publicatie van het boek ‘Amalia, de plicht roept’. Daarin schrijft koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel dat uit de grondwet blijkt dat de prinses de troon zal moeten opgeven als ze zou willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Maar volgens Rutte is dat niet zo.

2004 eerste verjaardag amalia portret wa maxima beatrix rvd2
De eerste verjaardag van Amalia, hier met haar ouders en oma in 2004. Baby’s are always good.

Op de vraag of de kinderen uit zo’n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon geeft Rutte geen antwoord. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een ‘wettige nakomeling’. De PvdA wilde weten of daar ook kinderen onder vallen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of die geadopteerd zijn of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt.

Toestemmingswet

Volgens Rutte is het doel van de bepalingen in de grondwet dat duidelijk is op wie het koningschap overgaat om zo staatsrechtelijke zekerheid te bieden. Het huidige familierecht schuurt daarmee.

‘Het is niet dienstig om nu vooruit te lopen op een dergelijke weging’

Hij wijst erop dat de Eerste en Tweede Kamer bij de kwestie kunnen stilstaan als prinses Amalia toestemming vraagt voor haar huwelijk. “Het is niet dienstig om nu vooruit te lopen op een dergelijke weging. Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval, die, zoals je ook terugkijkend kunt vaststellen bij het familierecht, door de tijd heen kunnen veranderen.”

Het was meteen wereldnieuws, wat ons best een beetje #awkward lijkt.

Openingsfoto (c) ANP

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories