2023 amalia curacao hoed ANP
(c) ANP

Prinses Amalia in Colombia: wat is daar te doen?

Het is een verrassende vakantiebestemming en we duiken erin!

Vanwege de val van het kabinet onderbrak koning Willem-Alexander zijn vakantie en vloog terug naar Nederland. En zo kwamen we er, met dank aan Jeroen Snel, achter dat het koninklijk gezin vorige week in Colombia vertoefde: ZM vertrok vanaf Cartagena.

2023 colombia cartagena 02
Cartagena (c) Pixabay

Op zich niet heel verrassend, ze combineerden al eerder in de zomervakantie iets avontuurlijks (een safari in Afrika) met nog een paar weken zon, zee en luieren in Griekenland. Pluspunt om niet op te vallen was in dit geval het feit dat ze allemaal goed Spaans spreken, met dank aan Máxima en de Zorreguieta’s. Omdat Colombia niet bekend staat als vakantiebestemming duiken we er even in: wat is daar te doen?

2023 colombia bogota
Bogota (c) Pixabay

Om te beginnen is het er nog rustig qua toerisme. Geen drommen met mensen, wel veel geschiedenis, maar ook tropische stranden en desgewenst een regenwoudervaring. We zetten de highlights even op een rij.

Historie

2023 colombia agustin
Sr. Agustin (c) Diana Herrera / Wikimedia

San Agústin is de archeologische hub van Colombia, met veel overblijfselen van een mysterieuze indianenstam van ooit. Héél Ancient Aliens, voor wie daar van houdt.

2023 colombia lost city gavin rough wikimedia
Perdida Ciudad (c) Gavin Rough / Wikimedia

Heel Indiana Jones is de Verloren Stad, beter bekend als Ciudad Perdida, gelegen op circa 1.200 meter hoogte in de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. De stad is gesticht door de Tayrona indianen, die hier rond 650 na Christus leefden. Hiermee is Ciudad Perdida ouder dan het bekendere en meer toeristische Machu Picchu.

Natuur

2023 colombia tayrona pixabay
Tayrona National Park (c) Pixabay

In het Tayrona National Park vind je zowel zandstranden langs de kust als regenwouden op een hoogte van 900 meter. In het westen is het dan weer droog met cactussen: veel afwisseling in landschappen, dus.

2023 colombia cocora vallei
Cocoravallei (c) Pixabay

Ook een trekker is de Cocoravallei, heel instagrammable want breed en groen, maar omringd door hoge pieken. Voor een stevige hike: El Cocuy National Park.

Strand

Palomino is paradijselijk: palmen, strand, zee en als je een beetje je best doet zie je de eeuwige sneeuw van de Sierra Nevada. Het eilandje San Andres is een paradijs voor duikers…

2023 colombia rosario islands
Islas del Rosario (c) Pixabay

… en de Islas del Rosario archipel voor de kust een sprookje dat bestaat uit 27 koraaleilanden. Oók een plek om de snorkel mee naartoe te nemen en ultieme privacy. Gortdroog zijn dan weer de stranden van La Guarija, tegen de grens van Venezuela, voor een woestijnervaring aan ze.

Stad

2023 colombia medellin pixabay
Medellin (c) Pixabay

Qua steden kun je haast niet om Bogata heen, maar Medellin (‘de stad van de eeuwige lente’) en Cartagena (eeuwenoud centrum) zijn mooier.

2023 colombia salento
Salento (c) Pixabay

Ook op de kaart: het stadje Salento dat tussen de koffieplantages ligt en het kleurrijke Jardin, dat bekend staat als een van de mooiste plekjes in het land.

2023 amalia curacao hoed ANP 02
(c) ANP

Waar Amalia, haar zussen en haar ouders verbleven is niet bekend.

En heel erg lang heeft de expeditie ook niet geduurd, gezien het feit dat ze nu alsnog in Griekenland zitten.

PS Het reisadvies voor Colombia is niet geheel onbekommerd: niets in het land staat op groen.

2023 colombia nevado vulkaan PB
Nevado de Ruiz (c) Pixabay

De Nevado de Ruiz vulkaan vertoont verhoogde activiteit en delen van het land staan op rood (niet reizen) en oranje (alleen noodzakelijke reizen).

2023 reisadvies colombia 21 04 2022
© Ministerie van Buitenlandse Zaken

De meeste toeristische highlights kleuren geel, dat staat voor ‘pas op, veiligheidsrisico’s). Dan klinkt de Peloponnesos toch opeens een stuk relaxter.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories