Spaans koningspaar brengt staatsbezoek aan Nederland, tweede dag
©ANP

Roken Amalia, Máxima, WA en andere Oranjes echt?

Van prinses Amalia tot haar betovergrootmoeder Juliana toe: onze royals houden wel van een sigaretje.

Iedereen die dit weekend de eerste (twee) aflevering(en) van Máxima op Videoland heeft gekeken is het opgevallen: wat wordt er wat afgepaft. WA en Máxima, Beatrix, allemaal lijken ze haast de ene peuk met de andere op te steken. En dat valt op, Oranjes die roken.

Omdat roken niet iets is wat je nog vaak ziet in films en series, zeker niet zo uitvoerig in zoveel scènes als in Máxima. En natuurlijk ook omdat het nou niet direct de meest koninklijke bezigheid is.

Of nou ja: dat is het heel erg wél. Maar het óógt niet zo regal. Toch doen ze het, onze royals. In groten getale.

Amalia: busted door Yvonne Coldeweijer

Zoals dat anno 2022 gaat met bekende Nederlandse koppen was het juice-queen Yvonne Coldeweijer die Amalia’s vermeende gerook onthulde dankzij haar ‘spionnenleger’. “De spion uit het hotel zegt dat Amalia van ellende de hele dag aan het paffen is”, liet zij op Instagram weten in een post over hoe Amalia op krukken in Oostenrijk zat.

Ze is niet de enige inwoner van Huis ten Bosch die wel eens met een peukje gespot is. Ook zusje Alexia was al eens de klos via een Instagram-story van een vriendin waarop ze met een sigaret tussen haar vingers te zien was. Dat plaatje kwam uit 2020 deed vervolgens overal op social media de ronde. Niet op het niveau van haar foto’s uit Wales trouwens.

amalia alexia thumbs up

Rokend op de cover

Met nicht Eloise ging het datzelfde jaar nog een stapje verder: zij belandde zelfs al rokend op de cover van de Weekend, gekiekt tijdens een studentenmomentje.

Op Instagram liet ze later weten: “Ik vind het zo raar om mee te maken en het maakt me oncomfortabel om zomaar gefotografeerd te worden. Ik rook één sigaret en iemand maakt er meteen een foto van. Wat is daar nieuws aan? Ik wil genieten van mijn studentenleven en hopelijk snappen jullie dit!”

Máxima en Willem-Alexander

De oudere generatie was trouwens nog een stuk minder bang om gefotografeerd te worden met een sigaret op de lip, zoals dat gaat met veranderende tijden. Willem-Alexander werd als studerende prins regelmatig rokend gekiekt, zoals hier op de tribune van een springtoernooi in Rotterdam…

1985 wa alexander rokend sigaret anp
©ANP

…en hij schaatste zijn Elfstedentocht nota bene in een jasje van Marlboro.

Hij is ook wel eens samen met Máxima rokend gefotografeerd, want ook onze koningin rookte of rookt. Tijdens Nederlands eerste kennismaking met de ‘feestende Argentijnse’ zagen we haar al dansend op een bruiloft mét sigaret. Dat zou ze nog steeds niet helemaal afgeleerd hebben. Het is in koninklijke kringen welbekend dat HM graag een peukje opsteekt op een feestje (of misschien wel vaker).

Beatrix rookt al ‘vijftig jaar’ niet meer

Daar deden de Oranjes nooit moeilijk over, want roken loopt als een rode draad door de geschiedenis van ons koningshuis heen. Prinses Beatrix bijvoorbeeld rookt volgens de RVD ‘al vijftig jaar niet meer’, een feit dat ze alleen maar hebben prijsgegeven omdat de toen nog koningin in de dramaserie Beatrix, Oranje onder vuur de ene na de andere sigaret opstak.

Onzin, liet de RVD toen dus weten. Al gaf scenarioschrijver Tomas Ross toen direct aan dat hij ooit een ‘veel recentere’ foto van de koningin had gezien mét sigaret. Prins Claus rookte trouwens ook. In Máxima zien we Beatrix anno 1999 nog aan de sigaretten.

NL HaNA 2.24.01.04 0 912 4340 groot
©Nationaal Archief
oranjes roken nationaal archief sigaret2 2
©Nationaal Archief

En dan was er Edwin de Roy van Zuydewijn nog, een naam die je ook niet meer alle dagen hoort. Die deelde in 2006 dat Beatrix ‘rookt en zuipt als een ketter’. Al kunnen we hem natuurlijk van enige recalcitrantie betichten.

Juliana? Zelfs op staatsbanketten

Dat Beatrix een roker werd, is ook niet zo gek gezien haar eigen opvoeding. Juliana en Bernhard konden er allebei wat van, al stammen die natuurlijk uit een tijd dat écht heel Nederland nog rookte, de sigaretten op verjaardagen in een glaasje op tafel.

oranjes roken nationaal archief sigaret4 2
©Nationaal Archief

Zij deden er ook totaal niet moeilijk over om rokend gefotografeerd te worden, zelfs bij staatsbanketten en andere officiële bezigheden als koningspaar.

oranjes roken nationaal archief sigaret5 1
©Nationaal Archief
oranjes roken nationaal archief sigaret3 2
©Nationaal Archief

Speciale Wilhelmina-pakjes

O, en dan was er natuurlijk Juliana’s moeder Wilhelmina nog. Die zó gretig rookte dat de Britse Royal Air Force ter gelegenheid van haar verjaardag in 1941 speciale pakjes sigaretten boven Nederland dropte met de W van Wilhelmina erop. ‘Nederland zal herrijzen’, stond erop.

oranjes roken nationaal archief sigaret1 2
©Nationaal Archief

Zo openlijk gaat het tegenwoordig niet meer, en de RVD spreekt zich tegenwoordig niet meer uit over het al dan niet roken van het koningspaar. Maar je zou toch zeggen dat Amalia áls ze rookt een van de laatste der Mohikanen is onder de troonopvolgers.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories