2022 zomersessie oranjes noordeinde anp 08 persgesprek
(c) ANP

Amalia: ‘Ingrid, Elisabeth en ik – we begrijpen elkaar’

De kroonprinses stond de media uitgebreid te woord.

Na het zomerse fotomoment was er tijd voor een gesprek met de pers. Het was voor het eerst dat de media ook vragen konden stellen aan prinses Amalia, die nu ze 18 is wat meer meedraait in het royal gebeuren.

Het ging onder andere over het contact met de andere kroonprinsessen van haar leeftijd: “We wonen allemaal in verschillende landen. Dus het contact gaat wel heel veel over social media, over WhatsApp, dat soort dingen. Wat ik vooral heel fijn vind, is dat ik met prinses Ingrid en prinses Elisabeth, omdat we in zo’n zelfde positie zitten, begrijpen we elkaar gewoon meteen en hoeven we niets meer uit te leggen. Het is gewoon heel fijn om met elkaar over bepaalde, heel basale levensdingen te praten, wat voor ons net wat anders ligt. En dat snappen we gewoon van elkaar. Waarover we dan spreken? Over privacy, vrienden, social media… hoe pakt iedereen dat aan?”

Over op kamers gaan

Dit zei ze over haar aanstaande leven in Amsterdam tegen Nu.nl: “Ik heb vriendinnen die vorig jaar echt moeite hebben gehad met het vinden van een kamer. Daarom ben ik ontzettend dankbaar dat ik wel een kamer heb kunnen vinden. Ik kijk ernaar uit om daar met medestudenten te mogen wonen.”

Koningin Máxima denkt dat haar dochter veel zal leren van deze ervaring. “Vroeger vertelden je ouders je wat je moest doen. Nu moet je zelf regels bedenken en prioriteiten stellen met medestudenten”, zegt Máxima. De koningin denkt dat dit een goede voorbereiding is op het volwassen leven van Amalia.

ZM: ‘Het is een nieuwe fase in het leven en ik denk dat Amalia daar helemaal klaar voor is’

Ook koning Willem-Alexander denkt dat deze verantwoordelijkheid een goede leerschool is voor Amalia. “Als kind lijkt het alsof je ouders alles tegenhouden, maar een eigen huishouden brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is een nieuwe fase in het leven en ik denk dat Amalia daar helemaal klaar voor is.”

Over de media-aandacht

“Het hoort er een beetje bij,” aldus Amalia tegen de collega’s van de Telegraaf over de groeiende aandacht van de pers. “Positieve en negatieve feedback neem ik mee. Ik moet wel eerlijk zijn dat het af en toe wel een beetje vervelend is, als je met vrienden bent en altijd moet opletten: kan ik dit wel doen, worden er foto’s gemaakt? Maar uiteindelijk ben ik zo ontzettend dankbaar voor de privacy die me wel gegund wordt dat het, op de momenten dat het wat minder is, ook oké is.”

2022 zomersessie oranjes noordeinde anp 09 amalia
(c) ANP

Op de vraag hoe gelukkig ze is in de liefde zegt Amalia: “Ik ben ontzettend gelukkig want ik ervaar veel liefde van de mensen om me heen, maar ik weet dat dat niet het antwoord is waar u op doelt. Dat is iets wat ik liever voor mezelf hou, maar ik beloof dat als er iemand is (met wie het) serieus is, dat u de eerste bent die het hoort.”

Over de jachtakte

“Ik heb mijn jachtdiploma mogen halen en daarbij heb ik echt enorm begrip gekregen voor hoe ingewikkeld natuurbeheer is,” zegt Amalia. “Het was echt een heel lastig examen.” Waarom ze het haalde? “Toch wel met het oog op het overnemen van het beheer van Kroondomein. Ik heb begrip gekregen voor hoe ingewikkeld het is en hoe belangrijk het is dat het zorgvuldig en verantwoord ingevuld wordt. En daardoor vond ik de kennis van ook, waaronder faunabeheer, echt heel belangrijk.”

Voor mij zou het onverantwoorder zijn die kennis niet te hebben dan wel te hebben’

Over de kritiek op het halen van de jachtakte zegt ze: “Wat voor mij het belangrijkste is, dat ik ook die rol in het beheer van het kroondomein goed in kan vullen. Voor mij zou het onverantwoorder zijn die kennis niet te hebben dan wel te hebben.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories