Haar ouders stapten 23 jaar geleden in het huwelijksbootje, vroeg in februari. Romantisch, zo’n winters jawoord? Zeker weten!
Vooropgesteld: wij zouden een jonge vrouw van 21 nooit nú al met overdenkingen over haar huwelijksdag willen opzadelen. Maar feit is nu eenmaal dat Amalia zichzelf in het boek van Claudia de Breij als een enorme romanticus schetste. Zo eentje die al een map vol ideeën klaar heeft liggen voor haar huwelijk. Over tiara’s en koetsjes en jurken en al die andere fijne dingen die zij als prinses nou eenmaal ruimschoots voorhanden heeft.
Bij het huwelijk van prinses Victoria van Zweden en Daniël zat Amalia als bruidsmeisje eerste rang
De biggeltraan, de kus, de Valentino
Vandaag is bovendien een romantische dag. Het is 2-2-2025 en in 2002 stapten haar ouders Willem-Alexander (toen 34) en Máxima (toen 30) op deze dag in het huwelijksbootje. Zij deden dat in de Nieuwe Kerk, met de Gouden Koets, Máxima in een jurk van Valentino.
Er was Argentijnse muziek, er was het verdriet van Máxima’s afwezige ouders, er was die ene beroemde biggeltraan. En natuurlijk: de kus.
Het was een historische bruiloft, natuurlijk, met de troonopvolger aan het altaar. Maar het was óók een historische bruiloft omdat ze ermee een lange traditie voorzetten. Ze trouwden hartje winter. Net als al hun koninklijke voorgangers.
Onze winter is de Argentijnse zomer
De Oranjes en winterbruiloften, dat is dus écht een ding. Al sinds koningin Wilhelmina met prins Hendrik trouwde. Zij gaven elkaar op 7 februari 1901 het jawoord. Hun dochter prinses Juliana volgde met Bernhard hun voorbeeld op 7 januari 1937. Hun dochter Beatrix? Die koos in 1966 samen met Claus 10 maart als datum, minder winters maar nog steeds niet in de lente.
Beatrix kreeg drie zoons en ja hoor: ook troonopvolger Willem-Alexander bleek van de traditie te houden. Wat hem wellicht geholpen heeft: voor Máxima las februari in 2002 nog best wel als zomer, want de Argentijnse zomers lopen van december tot en met maart. De vele Argentijnse gasten van het stel zullen wellicht dezelfde vergissing hebben gemaakt.
Ancient history
Ze hadden allemaal geluk, want op 2-2-2002 was het onkarakteristiek zacht voor de tijd van het jaar. Die zaterdag werd het 15 graden, met nog een zonnetje ook zelfs.
Maar goed, het neemt niet weg dat Máxima de vierde winterbruid van de Oranjes werd die koningin zou worden. Of nou ja: eigenlijk zijn het er nóg meer, want ook prinses Emma (de moeder van Wilhelmina) en Anna Paulowna voor haar (de moeder van koning Willem III) waren winterbruiden. Maar dan praten we natuurlijk écht over ancient history.
Amalia wil een primeur
Wordt Amalia de volgende winterbruid? We kunnen ons het zó voorstellen, gezien deze voorgeschiedenis. Ze weet al wat voor jurk ze aan wil en is enorm romantisch ingesteld, deelde ze rond haar achttiende verjaardag alvast met Claudia de Breij.
Over het koetsje de Crème Calèche (hierboven) zegt ze bovendien: “Deze wil ik misschien wel als ik ga trouwen.” Daarmee zou ze, alle traditie daargelaten, dan juist weer een primeur hebben. De koets is nog nooit gebruikt voor een huwelijk, wel bij de inhuldigingen van Amalia’s voorgangers.
Traditie met een fris randje. Het klinkt ons als muziek in de oren.