2021 amalia rvs state hoofd 2
©ANP

Edouard Vermeulen: ‘Amalia geeft Prinsjesdag een nieuwe stijl’

De ontwerper van NATAN vertelt exclusief aan All Things Amalia over Amalia’s eerste Prinsjesdag.

Eerst is het straks lekker zomer en komt haar eerste studiedag er nog aan. Maar in september wacht Amalia een enorme mijlpaal: haar eerste Prinsjesdag.

Naar royal traditie is de prinses er op de derde dinsdag van september bij nu ze achttien is geworden. En dat betekent natuurlijk ook dat ze iets nodig heeft om aan te trekken. Daarvoor doet haar moeder graag een beroep op Edouard Vermeulen van NATAN. Deed ze ook voor háár allereerste keer, hieronder in het rood.

2002 maxima eerste prinsjesdag anp 2
©ANP

Nieuwe generatie, minder traditioneel

Maakt NATAN deze zomer een Prinsjesdaglook voor Amalia? De huisvriend van de Oranjes laat zich dat niet zomaar ontfutselen. Maar over wat hij verwacht van onze prinses op die plechtige dag in september, dat wil hij wél vertellen.

Prinsjesdag is voor ons een dag van klassieke jurken en hoedjes. Kunnen we dat ook van Amalia verwachten als zij straks voor het eerst uit een koets stapt?

“Ik verwacht dat er qua stijl een nieuwe versie aan zit te komen nu de nieuwe generatie zich aandient. Beatrix ging altijd in een avondjapon, Máxima doet dat ook. Maar de jeugd is minder traditioneel, vermoed ik. Al heb ik het natuurlijk ook nog niet meegemaakt.”

Stel dat u een outfit voor Amalia mag ontwerpen voor Prinsjesdag, wanneer begint u dan met dat proces?

“Ongeveer twee maanden voor het zover is. Eerst komt een klant dan kijken wat er allemaal kan, wordt er een en ander gepast, wordt er besloten voor welke stof we gaan. Soms is dat iets uit onze collectie, soms maken we iets specifiek op wens.”

Edouard Vermeulen CopyrightDirkLeemans
©Dirk Leemans

Het is een plechtige dag, maar ook die moet evolueren.”

En dan volgen er nog heel wat passessies in Brussel?

“Meestal komen ze vanuit het koninklijk huis één keer langs om te passen, want ze zijn druk. Om ze tijd te besparen gaan we ook wel zelf naar het hof voor latere passessies. Ja, dan ga ik zelf natuurlijk ook mee.”

1985 wa eerste prinsjesdag na 2.jpg 2
Willem-Alexanders allereerste Prinsjesdag in 1985 ©Nationaal Archief

Wat verwacht u van Amalia’s eerste Prinsjesdag?

“Op zo’n dag sta je erg in the picture, dus wil je toch een beetje traditioneel zijn, minder speels dan op een Koningsdag. Maar er zijn geen voorbeelden om aan vast te houden. Wat droegen Beatrix en Juliana op hun achttiende? Wie weet dat nog? En: doet dat er eigenlijk nog wel toe? Amalia vindt steeds meer haar eigen stijl. Ik verwacht niet dat ze té traditioneel zal gaan. Het zal allemaal wat normaler worden, dichterbij wat haar eigen leeftijdsgenoten ook dragen, denk ik. Het is een plechtige dag, maar ook die moeten evolueren.”

Amalia is een grote persoonlijkheid, maar ze heeft andere interesses die ze leuker vindt dan mode.”

Heeft Máxima nog veel in de melk te brokkelen bij de beslissing over Amalia’s outfit?

“Máxima en Amalia zijn als iedere moeder en dochter. De koningin doet voorstellen, maar legt geen verplichtingen op. Amalia is een grote persoonlijkheid. Ze hebben een hele mooie band, heel spontaan. Amalia houdt op haar eigen manier van mode in dat ze er mooi uit wil zien. Maar ze heeft veel andere interesses die ze denk ik leuker vindt. Máxima helpt. Als zij blauw zegt en Amalia twijfelt, denkt ze vaak de volgende dag alsnog: ‘Toch wel een goed idee.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories