2022 koningsdag Amalia menigte oogcontact anp
(c) ANP

Hoe gaat Amalia’s nieuwe leven in Amsterdam eruit zien?

In september begint ze aan haar studie aan de UVA.

Gisteren las je al op All Things Amalia dat de Prinses van Oranje haar studiekeuze heeft gemaakt én een plek heeft veroverd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is toegelaten voor de Engelstalige bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Dat is een interessante basis voor een troonopvolger, ze zal aan alle onderdelen iets hebben in haar latere leven.

Selectieprocedure

Amalia moest net als 2000 anderen voor PPLE een selectieprocedure doorlopen. Daarin speelden haar cijfers een rol, maar ook haar motivatie en het resultaat van opdrachten die ze moest doen. Met 220 andere studenten begint ze in september aan haar eerste jaar.

Het is een studie waarbij je veel werkt in kleine groepen en veel contact hebt met medestudenten. Het sociale aspect past goed bij haar, ze was op het gymnasium ook al met veel meer bezig – onder andere als mediator – dan met alleen haar eindexamen. Na deze studie wil ze nog twee jaar naar het buitenland om een master te doen.

Op kamers!

Amalia gaat op kamers en verhuist in september naar Amsterdam. Er wordt een woonruimte gehuurd die ze gaat delen met meerdere medestudenten.

2022 amalia amsterdam RVD grachten
(c) RVD

Daarbij zal natuurlijk rekening worden gehouden met ruimte voor de beveiliging, waar ze niet onderuit kan (al zou ze dat vermoedelijk soms best eens willen). Hoe dan ook: het wordt samenwonen, samen koken, zelf schoonmaken en samen chillen met haar huisgenoten. En hopelijk voor haar ook gewoon af en toe lekker feesten, sloepen en genieten.  

Welkom in Amsterdam!

De UvA zegt in een reactie ‘trots’ te zijn op het feit dat Amalia voor de ‘uitdagende en veelzijdige opleiding’ aan de universiteit heeft gekozen. Ook burgemeester Femke Halsema heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. “Amsterdam heet prinses Amalia van harte welkom. We hopen dat ze een mooie studententijd tegemoet gaat.”

Speciale bijeenkomst

Amalia en haar 220 medestudenten starten in september met een speciale bijeenkomst waarbij ze geïnformeerd worden over ‘de situatie’, zo laat een woordvoerder van de UvA weten.

Dat zal best even slikken zijn voor haar (je zal maar ‘een situatie’ zijn!), al is ze de uitzonderingspositie wel gewend: ook toen ze begon op het gymnasium in Den Haag was er zo’n bijeenkomst. En ere wie ere toekomst: haar klas- en schoolgenoten hebben haar altijd in bescherming genomen, zodat haar schooltijd niet live gestreamd werd, dus hopelijk zullen haar jaar- en universiteitsgenoten dat ook doen. Of er tijdens de studie van Amalia speciale maatregelen worden getroffen, is aan de RVD, aldus de UvA.

Bij het corps

Bij haar studie hoort ook lid worden van een studentenvereniging. Amalia zei eerder al dat ze ‘ook bij het corps wil, met een jaarclub, alles erop en eraan.’ Haar vader Willem-Alexander, zijn moeder en grootmoeder ook lid waren van het studentencorps, zij het in Leiden.

1991 willem alexander studie leiden ANP 02
1991, Willem-Alexander zit helemaal links (c) ANP

De prins had bij Minerva een fijne tijd, maar hij is ook een van de weinige leden die zijn bedenkingen uitte. “Die mensen die de studentenvereniging verheffen tot iets zaligmakends – dat is een klein groepje mensen die heel beperkt denken – geven de vereniging een slechte naam”, zei de prins in 1993, twee jaar na zijn afstuderen, in een interview met Leidraad, het blad voor Leidse alumni.

“Na twee jaar Engeland en twee jaar in de marine over de hele wereld gevaren te hebben, werd mij verteld hoe de wereld in elkaar zit door een paar mensen die niet meer hadden gezien dan hun ouderlijk huis, de middelbare school en een hockeyclub.”

1988 constantijn rechten leiden ANP
1988, Constantijn in Leiden (c) ANP

Willem-Alexanders broer prins Constantijn, die eveneens in Leiden studeerde, voegt er in hetzelfde interview aan toe: “Het is jammer dat er mensen zijn die lopen mee te blèren. Toch is dat een minderheid.”

Amalia werd al vaker gesignaleerd in studentenkringen in Amsterdam, waar het studentencorps een minder elitaire naam heeft. Het Amsterdams Studenten Corps (ASC) is een vereniging van een universiteit zonder eeuwenlange band met de Oranjes. Met meer dan 2.700 actieve leden is het de grootste (en oudste) studentenvereniging van Amsterdam en tevens de grootste van Nederland. Het corps is ontstaan uit verschillende dispuutgezelschappen.

Zelfbewuste keuze

De keuze van Amalia om in Amsterdam te studeren, getuigt van een zelfbewust keuze.  De Oranjes zijn al verbonden aan de Universiteit Leiden sinds 1575, toen de universiteit werd gesticht door Willem van Oranje.

1987 willem alexander leiden rapenburg rechten ANP
Willem-Alexander in 1987 (c) ANP

In de vorige eeuw studeerden Amalia’s voorouders er: koning Willem-Alexander studeerde er geschiedenis…

1956 Beatrix leiden student ANP
1956 (c) ANP

… zijn moeder Beatrix Rechten en Sociologie…

1930 juliana student leiden io vivat
Juliana (3e van rechts) bij haar promotie in 1930 (c) Nationaal Archief

… en zijn grootmoeder Juliana vakken die aansloten bij haar toekomstige taak, vooral op het gebied van wijsbegeerte en letteren. Amalia had echter al gezegd dat ze alleen in Leiden zou gaan studeren als ze het zelf wilde en niet vanwege de traditie. That’s our girl!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories