2022 amalia amsterdam RVD grachten liggend
(c) RVD

Prinses Amalia kiest voor studie in… Amsterdam!

Geen Leiden, brede studiekeuze #powerprinses!

De eerste hint kregen we hier op de redactie van All Things Amalia vorige week, toen ons een foto onder ogen kwam van prinses Amalia die het goed naar haar zin had op een corpsfeest in Amsterdam. Iets met muziek, klein vuurwerk en heel veel lol.

In verband met de mediacode kunnen we ‘m niet laten zien en bovendien gunnen we Am graag een dol feestje zonder dat iedereen daar meteen iets van vindt. But rest assured: ze was lekker bezig in het gezelschap van vriendinnen.  

1956 Beatrix leiden student NA
(c) Nationaal Archief

Vandaag is het officieel: Amalia gaat studeren in Amsterdam. Dat is een breuk met de traditie dat Oranjes in Leiden rechten en/of staatskunde studeren…

1987 willem alexander leiden rapenburg ANP
1987 (c) ANP

… en aan het Rapenburg wonen.

2021 portret Amalia staand ladress lr InPixio
(c) RVD

Net zoals prinses Elisabeth van België haar eigen pad in Oxford koos, start de Prinses van Oranje start het aankomende collegejaar aan de Universiteit van Amsterdam met de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). De studie kent een aanmeld- en selectieprocedure, die Amalia het afgelopen jaar in zijn geheel heeft doorlopen #SlimmeMeid

gif amsterdam


Per september gaat ze in Amsterdam wonen. Er wordt woonruimte gehuurd die ze zal delen met enkele medestudenten. De studietijd van de prinses wordt beschouwd als privé.

gif feest

Met andere woorden: het is de bedoeling dat ze gewoon naar college en naar de kroeg kan, zonder een roedel fotografen achter zich aan.

Hoogstwaarschijnlijk gaat ze daarna haar master in het buitenland halen. Tijdens haar studententijd zal ze soms wel officiële taken vervullen, als die tenminste te combineren zijn met haar studie. 

De UvA laat weten ‘trots’ te zijn op de keuze van de prinses ‘voor een uitdagende en veelzijdige opleiding aan de Universiteit van Amsterdam’. Daarnaast geeft de universiteit meer informatie over de studie die Amalia gaat volgen, waarin rechtsgeleerdheid, economie, politicologie en psychologie gecombineerd worden. De 219 jaargenoten van Amalia die in september met haar aan de studie beginnen, komen zowel uit Nederland als uit het buitenland.

De decaan van de opleiding, Radboud Winkels, vertelt: “Wij leren studenten samen te werken en vanuit meerdere kanten naar onderwerpen te kijken. Denk aan de coronacrisis: het ging niet alleen over gezondheid, maar ook over belangen van ondernemers, over eenzaamheid en over fundamentele rechten. Al die disciplines komen in samenhang aan bod bij PPLE.’’

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories