amalia3

Wordt dit Amalia’s eerste tiara?

Er wordt één Oranje-glimmer al een tijdje verdacht vermist…

Voor de verjaardag van ‘huisvriendin’ Ingrid Alexandra van Noorwegen pakken de Oranjes vrijdag groots uit. Willem-Alexander, Máxima en prinses Amalia reizen alledrie af naar Oslo om het gala mee te pakken.

En de Noren zouden de Noren niet zijn als ze niet flink uitpakken voor de feestelijkheden op het koninklijk paleis, geleid door opa koning Harald en oma koningin Sonja. En met natuurlijk ook goede royalvrienden van ons koningspaar en Ingrids ouders kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit erbij.

Dat schreeuwt dat er vrijdag tiara’s uit de kluizen komen, en maakt het direct tot een historisch moment voor onze site. Amalia’s eerste tiara! Welke zou het worden?

amalia tiara

Máxima droeg deze nooit…

Gezien de grote liefde voor sieraden die al generaties leeft onder de Oranjes, is de kans groot dat er voor tiara-fanaat Amalia een diadeem uit de kluis is getoverd rond haar verjaardag. Dat is immers traditie als je 18 wordt. En laat er nou net een glimmer héél verdacht vermist zijn in de koninklijke collectie.

Een van de weinige Oranje-diademen die Máxima nooit heeft gedragen is de zogenaamde Bandeau à la Grèque, de lauwerskrans. Waarom, vragen juwelenwatchers zich wel eens af. Zou ze die bewaren voor haar dochter? Die trouwens haar debuut maakt op dezelfde plek als Máxima in 2001?

Ook Beatrix’ eerste gala ever

Maar terug naar die bandeau. Het zou zeker een passend cadeau zijn geweest voor Am, want de met diamanten behangen laurierblaadjes waren ook het 18e verjaardagscadeau van prinses Beatrix in 1956. Hier draagt ze ‘m op háár eerste gala ever.

1956 beatrix lauwerskrans tiara bandeau diadeem na
©Nationaal Archief

Sindsdien is de tiara best gretig gedragen. Eerst nog vooral door Beatrix zelf, later door haar zussen Margriet en Christina. En nog weer later door prinses Laurentien (op haar bruiloft no less!) en prinses Irene’s dochter Maria Carolina (ook op haar bruiloft).

huwelijk van prins constantijn en prinses laurentien 2001
©RVD
2017 laurentien tiara lauwerskrans bandeau anp kopie
©ANP

Maar sinds 2017 (Laurentien, hierboven) is het stil, rondom het sieraad. Dat klinkt toch hoopgevend? Vrijdag weten we het, en lees je er uiteraard álles over op AllThingsAmalia!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories