2021 06 22 amalia paard RVD 02
(c) RVD

5 stoere Oranje-momenten (bang zijn Amalia & Co niet!)

Uit hun comfortzone treden? Ze dóen het gewoon.

Er zijn mensen die voorzichtig door het leven gaan en er zijn mensen die regelmatig hun grenzen opzoeken. Je kunt wel stellen dat Amalia en haar naaste familie tot die laatste groep behoren.

Alexia jong op eigen benen

Prinses Alexia pakte, net zestien, haar spullen en haar gitaar en vertrok naar het UWC Atlantic College in Wales.

2021 alexia jeans rvd
2021 (c) RVD

Het was op haar eigen initiatief, ze kende er niemand en ze bleef meteen maanden weg, want zo is het rooster op deze kostschool.   

Willem-Alexander bij de marine

Amalia en Alexia’s vader Willem-Alexander deed hetzelfde in 1983. Na het afronden van zijn studie in 1985 haalde hij eerst zijn vliegbrevet…

1985 willem alexander marine NA 02
1985 (c) Nationaal Archief

… en diende vervolgens twee jaar bij de marine, zonder voorkeursbehandeling. Hij werd er, net als op de middelbare school, soms extra hard aangepakt, vanwege zijn titel.

1985 willem alexander marine NA
1985 (c) Nationaal Archief

Het was sjouwen, zwoegen, slepen en leren. “Bij de marine ben ik echt man geworden,” zei hij daarover.

1986 willem alexander marine ANP
1986 (C) ANP

Vlak na zijn beëdiging was het aan Willem-Alexander om zelfstandig een vaart te navigeren, ook wel een ‘zelfstandige wacht lopen op de brug’. Hij voer vanuit Kiel naar Den Helder. Op zijn 19e had hij zo een 300-koppige bemanning onder zich én hij droeg de verantwoordelijkheid voor een miljoenenschip. Alles en iedereen kwam veilig en heelhuids aan, hij ziet het nog altijd als één van de hoogtepunten van zijn tijd bij de marine.

2022 willem alexander cold response defensie
(c) Ministerie van Defensie

En gaat, inmiddels een vijftiger, nog regelmatig mee op oefening.

Amalia de Amazone

Prinses Amalia rijdt al sinds haar vierde paard. En momenteel niet zomaar op een braafje, maar een ‘enorm groot paard’, zoals haar trainer het omschrijft. Mojito heeft ook nog eens een bijpassende persoonlijkheid, dat moet je als ruiter aankunnen. Ze rijdt uiteraard niet gewoon recht toe recht aan, maar ze neemt als springruiter hindernissen, waarbij de lat letterlijk steeds hoger wordt gelegd.

2021 06 22 amalia paard RVD 02
(c) RVD

“Op een paard ben ik het meest wie ik ben,” zegt ze in het portret van Claudia de Breij. ‘Dus ik probeer te observeren wie dat dan is, hier voor me in die bak, aldus Claudia. Ze zit rechtop, statig bijna, ondanks het casual poloshirt. Haar blik steeds gericht op de eerstvolgende hindernis. Geconcentreerd. Serieus. Fanatiek. Dat is wat ik zie, en wat haar trainer beaamt. ‘Ze is bloedfanatiek.’

2021 06 22 amalia paard RVD
(c) RVD

Als ze had gewild, had ze dan een olympisch niveau kunnen halen? ‘Qua instelling wel,’ zegt hij. ‘Maar qua tijd… Mensen die dat doen moeten daar al van jongs af aan al hun tijd in steken.’ En dat kan niet, als je de kroonprinses van Nederland bent. ‘Voor haar móéten heel veel dingen.’

2022 amalia amsterdam RVD grachten
2022 (c) RVD

Trouwens óók best dapper: tijdens je corona-tussenjaar toch reizen én daarna uit de beschermde Leidse bubbel wegblijven en in Amsterdam gaan studeren.

Lech buiten de piste

De Oranjes zijn, Amalia incluis, dol op skiën. En dan het liefste offpiste, vertelt ze, door die lekkere verse poedersneeuw. Claudia de Breij: ‘Ze merkt mijn geschrokken blik op en zonder het te benoemen weet ze waar ik, of beter gezegd: aan wie ik denk.

2020 lech amalia actie skien zonnebril ANP
Fotomoment Lech 2020, op de piste draagt Amalia een helm (c) ANP

‘Speciale training gehad, hè. En ik heb alle middelen bij me voor lawinegevaar, zo’n beeper, zo’n speciale rugzak. En we gaan altijd, altijd met een gids.’ Haar oom, prins Friso, kwam in 2012 in Lech in een lawine terecht en overleed in 2013 aan de gevolgen ervan.

Máxima heeft geen hoogtevrees

Bij een bezoek aan de Defensie Para School in Breda waagde Amalia’s moeder zich aan een tandemsprong met een militair van het Korps Commandotroepen. Het was voor het eerst dat de koningin een parachutesprong maakte. Uit een vliegtuig. Op meer dan 3 km hoogte.

“Het was heel spannend”, zei ze toen ze weer met beide benen op de grond stond. “Natuurlijk word je zenuwachtiger naarmate het moment komt. Onderweg naar beneden moest ik echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademen.” Desalniettemin: ze deed het toch maar!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories