Eindexamen doen is nét even iets anders, als je een Internationaal Baccalaureaat wilt.
Op naar het Atlantic College! Na een schoolvakantie van maar liefst tien weken, keert prinses Alexia vandaag via Londen terug naar Llantwit Major in Wales. Waar ze begint aan haar eindexamenjaar. Maar dat ziet er anders uit dan wij in Nederland gewend zijn.
Het programma om een Internationaal Baccalaureaat (IB-diploma) te halen duurt twee jaar, en heeft heel andere eindexamens dan Nederlandse middelbare scholen.
Het tweede jaar: onderzoeken, een essay en de studiekeuze
In het tweede jaar van het IB wordt er vooral gewerkt aan de onderzoekscapaciteiten van de leerlingen en aan het eigen essay. Daarvoor kiest Alexia zelf een onderwerp uit, waarna ze dat gaat onderzoeken door de lens van twee of meer van haar gekozen vakken. Uiteindelijk wordt ze geacht een onderzoek van 4000 woorden in te leveren.
Natuurlijk ligt in het tweede jaar in Wales ook veel focus op wat ze hierna wil doen. Mama Máxima heeft al aangegeven dat Alexia graag in Nederland wil gaan studeren, maar ze kan natuurlijk nog van gedachten veranderen. Op school gaat ze dit jaar regelmatig in gesprek met guidance counsellors die haar helpen haar toekomst te plannen.
Buitenschoolse activiteiten
In Wales ligt de nadruk naast op lessen in minimaal zes zelfgekozen vakken ook sterk op buitenschoolse activiteiten. Scholieren leren samen te werken, goed te doen voor hun gemeenschap en worden opgeleid tot echte leiders, zo meldt de school.
Dat gaat best ver trouwens. Er ligt veel nadruk op fysieke activiteiten (Willem-Alexander sloot zich in zijn tijd op het Atlantic bijvoorbeeld aan bij de kustreddingsdienst). Elke week moeten de leerlingen tijd maken voor minimaal twee uur ‘community service’ (vrijwilligerswerk dus), twee uur sport en twee uur ‘creatieve activiteiten’.
Oxford, Harvard, Leiden…
Ongeveer één op de tien UWC-leerlingen neemt een gap year om vrijwilligerswerk te gaan doen of tijdens een stage te proeven aan een vakgebied. Maar het leeuwendeel belandt op een universiteit naar keuze. Je hebt met zo’n IB-diploma veel om uit te kiezen, want de meest prestigieuze universiteiten ter wereld duiken op UWC-studenten.
Ze komen stuk voor stuk langs op informatiedagen in het kasteelschoolgebouw om hun verhaal te doen. Ook veel Nederlandse universiteiten staan vaste prik op het programma, al zijn het natuurlijk namen als Oxford, Yale en Harvard die het meest in het oog springen. Een derde van de leerlingen kiest uiteindelijk voor een universiteit in de VS, Ongeveer twintig procent voor eentje in Groot-Brittannië en negen procent voor een in Nederland.
De examens
Maar goed, dan moet er natuurlijk wél eerst een diploma gehaald worden. Alexia heeft op 21 april haar laatste echte schooldag, op 28 april beginnen haar examens. Die lopen tot 19 mei, waarna de prinses samen met alle andere tweedejaars afscheid neemt en weer naar huis vliegt.
De examens vinden in verschillende vormen plaats, afhankelijk van de vakken die Alexia heeft gekozen. Soms zal ze nóg een essay moeten schrijven, er zijn mondelinge en geschreven examens, er zijn praktijkopdrachten en in sommige gevallen zal ze een portfolio moeten inleveren.
En dan? Dan wordt het stil/spannend. Officieel dan, want hoewel Alexia al in mei huiswaarts keert, hoort ze pas begin juli of ze geslaagd is en kan ze pas eind augustus haar diploma ophalen (hopelijk met haar zussen op sleeptouw!).
En dan is het afwachten
In de tussentijd schrijft ze zich natuurlijk al wel gewoon in voor de universiteit(en) van haar keuze. En het zal heus al wel min of meer duidelijk zijn of ze het goed genoeg gedaan heeft voor ze naar huis gaat. Alexia is met haar gymnasium-achtergrond niet de minste en de slagingspercentages liggen op een school als het Atlantic erg dichtbij de 100%.
Maar toch zal het zoet zijn als dat belletje/mailtje in juli komt.
Er ligt een dijk van een studiejaar voor haar, zoveel is wel duidelijk. Wij wensen de prinses ontzettend veel succes!
Beeld: ©RVD