2022 oslo noorwegen amalia elisabeth anp
©ANP

Besloten feestjes, geen verplichtingen: Amalia doet het helemaal anders dan haar collega’s

Groot inhaalgala voor haar verjaardag? Prinses Amalia dacht het niet.

Dat Amalia’s achttiende verjaardag in pandemietijden viel, betekende geen groot gala met allerlei internationale royal gasten. Maar dat had ze sowieso nooit gedaan, want dat is niet hoe Amalia door haar ouders is opgevoed.

Toen Amalia tijdens de zomerfotosessie gevraagd werd naar haar zomerse verjaardagsplannen, zei ze al dat ze het véél kleiner zou houden dan haar Noorse leeftijdsgenoot. Prinses Ingrid Alexandra werd een maand na Amalia 18, maar gaf in juni wél een groot gala met alle toeters en bellen.

2022 ingrid alexandra staatsieportret tiara parel boucheron kh1 2
©Kongehus

Geen troonopvolger zoals Amalia

Het is de zoveelste keer dat opvalt hoe anders Amalia is dan haar collega-troonopvolgers. Of liever: hoe anders ze door haar ouders wordt opgevoed. Er is eigenlijk geen troonopvolger in Europa die zó buiten de spotlights leeft als Amalia doet. Ook nu ze 18 is geworden.

Haar eerste Prinsjesdag is weliswaar aanstaande (al bestaat er vooralsnog twijfel of Amalia in jurk en wel bij haar ouders aanschuift of te paard naar de Koninklijke Schouwburg komt) en ze heeft haar eerste internationale gala met tiara achter de rug. Maar vergeleken met haar leeftijdsgenoten, loopt ze achter de feiten aan.

2021 08 31 belgie elisabeth oxford BM
©Belgische Monarchie

Die hebben er stuk voor stuk al verschillende officiële momenten op zitten, van het dopen van schepen tot het openen van parken. En van spannende speeches tot militaire bezoeken.

Hoe lang kan ze achterblijven?

Prinses Elisabeth van België mag dan twee jaar ouder zijn, zij laat zich de laatste tijd heel veel in eigen land zien, vaak solo, zonder haar ouders. En dat terwijl zij gewoon studeert aan Lincoln College en dus in moet reizen vanuit Oxford.

Ook prinses Leonor en zelfs haar zusje Infanta Sofía gaan er zonder hun ouders op uit. Estelle van Zweden is tien en bezocht niet zo lang geleden nog haar eigen hertogdom, je weet wel, om alvast goed kennis te maken.

Het is een kwestie van tijd voor we Amalia ook eens op die manier aan het werk zien, zou je dus zeggen. Is het niet omdat ze het zelf wil, dan toch wel omdat ze niet eeuwig achter kan blijven bij haar evenknieën?

Focus op studie

Willem-Alexander en Máxima lijken er voor nu nog anders over te denken. Tijdens het staatsbezoek van het koningspaar aan Oostenrijk eind juni werd het ze op de man af gevraagd. “Ze gaat na de zomer in Amsterdam wonen, gaat daar studeren. Als ze zich daar thuis voelt, dan kan er eens nagedacht worden over iets anders. Maar nu ligt de focus eerst op haar studie.”

2022 zomerfotosessie rvd
©RVD

Willem-Alexander was zelf op Amalia’s leeftijd al een stuk actiever, maar dan wel deels gedwongen door de depressieve klachten van zijn vader. WA: “Amalia heeft natuurlijk ook gezien dat wij ook met mijn moeder meegingen op staatsbezoek. Ik hoef haar echt niet uit te leggen dat dat haar ook een keer gaat gebeuren.”

Ze wíl wel

Zelf lijkt onze kroonprinses er helemaal klaar voor, studie of niet. Zo zoemt het wel vaker aan het hof trouwens: dat Amalia best bereid is iets meer op de voorgrond te treden, maar dat haar ouders dat een beetje temperen.

prinses amalia prinses alexia en prinses ariane tijdens de fotosessie op paleis noordeinde 2
©RVD

Zo heeft ze ook al veel interesse getoond in haar moeders VN-werk, waarmee Máxima natuurlijk een bijzonder voorbeeld is op het Royal Speelveld.

“Amalia heeft mij gevraagd om één keer met mij de tassendraagster te zijn”, vertelde koningin Máxima onlangs tijdens een VN-bezoek aan Senegal en Ivoorkust. “Daar kijk ik enorm naar uit. Zij komt een keer mee, dat heeft ze al gevraagd. We zullen zien wanneer de studie het toelaat.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories