2021 denemarken christian herlufsholm DDK 01
(c) Det Danske Kongehus

Kan prins Christian op kostschool Herlufsholm blijven?

Het Herlufsholm-schandaal is nog lang niet voorbij.

Gedoe in Denemarken: na de uitzending van TV2 documentaire Herlufsholms Hemmeligheder (Herlufsholms Geheimen) lag de chique kostschool waar prins Christian op zit (en zijn zus prinses Isabella na de zomer naartoe wil) zwaar onder vuur. Op de school zou intimidatie, seksueel misbruik en pesten aan de orde van de dag zijn.

Het schoolhoofd werd per direct ontslagen door het schoolbestuur omdat hij ‘weinig initiatief had getoond om de nare cultuur op school aan te pakken’, maar de onrust rommelt door. En de aanstelling van een ‘well-being manager’ per 1 augustus doet vooralsnog niets om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Er is overigens geen enkele aanwijzing dat Christian het slachtoffer van de bully-praktijken is of bij de daders zou horen, maar de vraag is wel of de opleiding geschikt is voor pubers. En of het kroonprinselijk paar zich achter zo’n omstreden school zou moeten scharen.

Tweede statement

Christians ouders kroonprins Frederik en kroonprinses Mary distantieerden zich onmiddellijk na de uitzending al van alles wat er aan het licht was gekomen. En er is nu een tweede statement van het stel gekomen:

2021 denemarken christian herlufsholm DDK 02
(c) Det Danske Kongehus

‘Als ouders hebben we momenteel te maken met moeilijke afwegingen over het onderwijs van onze oudste kinderen. De kwesties worden alom besproken, ook op social media en dat maakt indruk op ons. We hebben eerder gezegd dat we ons als gezin bezwaard voelen onder de onfortuinlijke situatie op Herlufsholm en dat we ons zullen voegen naar de aanpassingen die overduidelijk noodzakelijk zijn. Hier zullen we proberen onze overwegingen duidelijk te maken.

‘We moeten de moed erkennen van degenen die hun gewelddadige ervaringen hebben durven delen’

Pesten, geweld en misbruik zijn onder geen enkel beding acceptabel. We moeten reageren op de pijnlijke en verwoestende gebeurtenissen door te staan op veranderingen is een veilige omgeving voor iedereen garanderen. En we moeten ook de moed erkennen van degenen die hun gewelddadige ervaringen hebben durven delen.

2021 denemarken christian herlufsholm DDK 03
(c) Det Danske Kongehus

Tegelijkertijd zijn we de ouders van een zoon die het enorm naar zijn zin heeft op school. En een dochter die al een hele tijd reikhalzend uitkijkt om er ook te beginnen.

De vraag is of die twee kanten hand in hand kunnen gaan; of we als ouders onze kinderen naar Herlufsholm kunnen laten gaan en tegelijk kunnen reageren op de situatie en kunnen staan op initiatieven die ten goede zullen komen aan alle leerlingen op school. De meningen daarover zullen verdeeld zijn.

Maar voor ons hangt het antwoord zowel af van het onderzoek dat is gestart en van het effect van de maatregelen die reeds zijn genomen. Daarnaast zullen we kijken naar wat de school nog verder aan initiatieven wil ontplooien, maar ook naar wat wij als ouders mogen eisen en kunnen bijdragen. Het doel moet zijn dat Herlufsholm in de toekomst een plaats is waar alle studenten, ongeacht wie ze zijn, gedijen en zich veilig voelen op basis van gezonde waarden.

Tenslotte zullen we blijven praten met onze kinderen, zullen we hen vertrouwen tonen en luisteren naar hun wensen. Ook hun visie zal meewegen als we een beslissing nemen over hun toekomstige scholing. Net als alle ouders willen we het beste voor onze kinderen. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van onze speciale voorbeeldpositie als kroonprinselijk paar. Op dit moment hebben we nog niet alle antwoorden. Als gezin moeten we meer weten voor we een juiste beslissing kunnen nemen voor onze kinderen.’

Over Herlufsholm

Herlufsholm School is een privékostschool op 80 km van Kopenhagen.

2021 herlufsholm

Er zitten 600 leerlingen op waarvan er 275 ook intern wonen, de anderen zijn dagleerlingen. De scholieren krijgen tien dagen achter elkaar les, gevolgd door een driedaags weekend vrij.   

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories