2022 ingrid gala troonopvolgers amalia anp leonor
(c) ANP / PPE Agency

Prinses Leonor’s afwezigheid in Noorwegen valt slecht in Spanje

Wat een gemiste kans voor de monarchie…

Het gala ter ere van de achttiende verjaardag van beoogd troonopvolger prinses Ingrid Alexandra was om meerdere redenen een succes. In de eerste plaats was het uitstekende PR voor het Noorse koningshuis. In de tweede plaats genoten wereldwijd royalty liefhebbers van het tiaradebuut van vier aanstaande koninginnen. En tenslotte gaf het een warm inkijkje in de onderlinge hartelijke vriendschappelijke en familiale relaties tussen de Europese royals.

2022 ingrid alexandra gala troonopvolgers tiara ANP
Estelle, Amalia, Ingrid Alexandra, Elisabeth en Charles (c) ANP

Koning Felipe van Spanje was aanwezig als peetoom van Ingrid Alexandra, maar koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofia – allen wel uitgenodigd – schitterden door afwezigheid. Echt jammer om de Spaanse kroonprinses niet op deze bijzondere avond te zien, in het gezelschap van haar aanstaande collega’s. Zoveel monarchen zijn er niet, een beetje lotgenotencontact met mensen die écht weten hoe het ambt is, is vast welkom zou je denken.

2021 spanje gezin leonor sofia letizia felipe kerstkaart ANP
(c) ANP

In Spanje is veel kritiek op de afwezigheid van de Spaanse dames. De vraag is waarom Leonor niet met haar vader is meegekomen, ze had tenslotte al vakantie van kostschool.

2022 aristides olympia constantine griekenland ANP
Aristides, Olympia en Constantine van Griekenland (c) ANP

Aanwezigheid van eerste reserve Sofia had iets minder voor de hand gelegen, maar zelfs van de Griekse royals (nauw verwant aan de Denen en Spanjaarden) waren er twee zonen én prinses Olympia (ze werkt als model) aanwezig – in de royal hiërarchie had Sofia er absoluut bij gehoord. Het was bovendien een uitgelezen kans om weer eens de verre neven en nichten te zien.

2022 amalia gala ingrid marchesa pink roze anp
©ANP

Leonor’s opa Juan Carlos liet geen gelegenheid voorbij gaan om het koningshuis te representeren, zelfs achternichten werden erop uitgestuurd. Haar vader Felipe – hij begeleidde prinses Amalia naar het diner – is soberder en zakelijker, maar kent wel degelijk het belang van een goed royal netwerk. Letizia daarentegen, zou niets zien in de ‘inteeltfeesten’ van de Euroyals zoals ze er volgens Vanitatis naar kijkt.

2018 tweet marie chantal letizia true colors

Bij royal weddings houdt ze zich ook altijd wat afzijdig, kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland gooide Letizia eerder al eens veelzeggend onder de bus om haar koele houding en een akkefietje met haar schoonmoeder, oud-koningin Sofia.

2020 sofia leonor CR
(c) Casa Real SM el Rey

Misschien is Letizia in haar perfectionisme om het Spaanse koningshuis sober te laten lijken een beetje aan het doorslaan, wat betreft het mijden van alles wat maar op een beetje wuftheid neigt. Of misschien dat Leonor gewoon geen zin had om te gaan. Ze is zestien, dan kun je zomaar onzeker en/of eigenzinnig zijn, wie zal het zeggen? Maar het en blijft jammer en bovendien sneu voor Leonor, die het zo niet makkelijker is gemaakt haar plaats te vinden tussen haar royal generatiegenoten.

george christian
(c) Kensington Palace, Det Danske Kongehus

Overigens waren ook beoogd troonopvolgers prins George van Cambridge en prins Christian van Denemarken afwezig. George werd niet verwacht; de Britten zijn toch een beetje eilandbewoners die niet zo close zijn met de Euroyals. Christians afwezigheid is een raadsel: zijn ouders, kroonprins Frederik en kroonprinses Mary waren er wel en de Denen onderhouden hechte vriendschappen met alle andere Europese monarchieën. Er zijn geen mededelingen over gedaan, in Denemarken gaat men er vanuit dat hij zijn laatste week op kostschool niet voor wilde onderbreken. Ook voor hem geldt dat het een gemiste kans is.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories