Zomerfotosessie koninklijke familie
(c) ANP

Wat gaat prinses Alexia na de zomer eens doen?

Van de meeste royals in Generatie Amalia zijn de nabije toekomstplannen inmiddels bekend.

Prinses Amalia zelf heeft nog een jaar PPLE te gaan en aangezien ze al in het buitenland heeft gestudeerd, ligt het voor de hand dat ze dat in eigen land zal doen.

Anderzijds begint de hele situatie rond de Universiteit van Amsterdam en de ‘free palestine’ demonstranten zo gespannen te worden, dat er wellicht andere keuzes zullen moeten worden gemaakt, ook met het oog op de geschiedenis (en hoe ze zelf de geschiedenisboekjes in wil gaan). Wil Amalia nog een aansluitende master doen, dan zou het wel eens kunnen dat ze die weer over de grens doet, om haar horizon een beetje te verbreden. Haar derde jaar bij een buitenlands avontuur trekken zou zomaar een optie kunnen zijn.

Elisabeth van België

2021 10 04 elisabeth oxford BM 05
(c) Belgische Monarchie

Dat is ook de voornaamste reden dat prinses Elisabeth van België van Oxford naar Harvard gaat: andere omgeving, topopleiding en nog even een paar jaar in relatieve anonimiteit voor ze als fulltime royal aan de slag gaat.

Christian van Denemarken

2023 denemarken christian 18 officiële foto DDK 03
(c) Det Danske Kongehus

Kroonprins Christian van Denemarken houdt zijn kaarten nog even tegen zijn borst. Hij zit in zijn eindexamenjaar en zal vermoedelijk het pad van zijn vader Frederik X volgen: eerst studeren (hij deed onder andere een jaar politieke wetenschappen op Harvard) en daarna een militaire opleiding doorlopen bij de Deense landmacht, luchtmacht en marine.

Leonor van Spanje

Commemoration of the 40th anniversary of the swearing in of the XLIV flag. Promotion of the General Military Academy in Zaragoza, Spain, May 4, 2024.
(c) ANP

Kroonprinses Leonor doet het net andersom; zij rondt deze zomer haar basisopleiding bij de landmacht af en begint dan aan een jaar bij de marine, gevolgd door een jaar bij de luchtmacht. Als die klaar is, is ze nog maar 21 en kan ze alsnog aan een studie beginnen. Haar vader deed rechten in Madrid en internationale relaties in Washington, ook Leonor zal naar alle waarschijnlijkheid in de Verenigde Staten gaan studeren.

Ingrid Alexandra van Noorwegen

2024 noorwegen ingrid leger KH 01
(c) Royal Court of Norway

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen wil eveneens eerst het militaire deel achter de rug hebben, zij is tot het einde van 2024 in dienst bij de Noorse genietroepen. Wat ze daarna zal gaan doen, is nog niet bekend. Politieke wetenschappen ligt voor de hand voor een aanstaand staatshoofd, maar haar persoonlijke interesse gaat meer uit naar duurzaamheid en milieukunde.

En prinses Alexia?

Komen we bij prinses Alexia wier tussenjaar er bijna op zit. De wereld mocht niet weten wat ze heeft gedaan, wat een béétje overdreven geheimzinnig gedoe is. Zonder al te veel details te geven, had ze best kunnen zeggen dat ze bijvoorbeeld ergens een schooltje heeft gebouwd, iets heeft geleerd op een rondreis of vrijwilligerswerk heeft gedaan, als dat al het geval is.

Prinses Alexia doopt Vox Alexia
(c) ANP

Ook haar toekomstplannen zijn in nevelen gehuld. De inschrijvingstermijn voor Nederlandse hogescholen en universiteiten was 1 mei, dat is inmiddels ruim een week geleden. Dat ze haar keuze daarvoor voor zich hield, is nog wel te begrijpen, je wilt niet dat mensen je opleiding kiezen omdat ze het iets te interessant vinden met een prinses in de collegebanken te zitten.

Staatsgeheim?

Koningsdag in emmen 2024
(c) ANP

Maar tease als ze is, laat ze nog altijd niets los. En het kan nog wel even duren voor er duidelijkheid komt. Studenten die zich hebben aangemeld voor een studie, kunnen namelijk nog veranderen van keuze. Hebben ze zich uiterlijk op 1 mei voor het eerst aangemeld? Dan kunnen zij zich tot 1 september van een studiejaar voor die andere studie aanmelden. Ze behouden dan hun toelatingsrecht. Ze heeft dus de tijd.

Afschrikwekkend voorbeeld

Dus nog even van dat tussenjaar genieten en daarna weer een eindeloze zomer met een vakantie in Griekenland. Zonder de context van wat ze heeft gedaan in haar tussenjaar, loopt ze zo het risico om prinses Beatrice de Tweede te worden. Deze Yorkie heeft in haar jonge jaren eindeloos veel tijd verspild aan vakanties, feestjes, niksen en foute vriendjes. Het is geen imago om intensief in te investeren, als je ooit serieus wilt worden genomen door een werkgever of een organisatie, een uitdaging die voor Alexia wél in het verschiet ligt.      

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories