2021 amalia rood jasje zomersessie ANP
(c) ANP

Die studie van Amalia? Dat is een héél pittige

Ze heeft een heel voortraject moeten doorlopen.

Zoals bekend gaat prinses Amalia vanaf september aan de Universiteit van Amsterdam studeren. Het is niet zomaar inschrijven voor de studie PPLE en dan maar zien wat er van komt, prinses Amalia heeft zich in haar tussenjaar echt moeten inzetten om in aanmerking te komen voor een studieplek. Maar wat behelst die opleiding nu precies?

Am koos voor de vrij nieuwe, Engelstalige studierichting Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). De UvA vindt het “heel leuk” dat Amalia deze keuze heeft gemaakt. “Daar zijn we trots op. Het is altijd leuk als een student voor ons kiest. En dit is onze toekomstige koningin,” zegt een woordvoerder in NRC. En benadrukt nog eens dat de kroonprinses de normale aanmeldprocedure heeft doorlopen.

Van de circa 1.700 aanmeldingen blijven er zo’n 220 over

Voor de studierichting die Amalia koos, geldt een selectieprocedure die bestaat uit drie rondes – onder andere het afleggen van een soort tentamen en een sollicitatiegesprek over ambities en motivatie. Van de circa 1.700 gegadigden die zich dit jaar aanmeldden, blijven er zo’n 220 over, uit zestig tot zeventig landen. Een derde van de studenten komt uit Nederland, een klein deel komt van buiten Europa, aldus decaan Radboud Winkels.

De internationale oriëntatie komt ook binnen de Engelstalige studie terug. “Het is een feit dat veel problemen niet bij landsgrenzen ophouden,” zegt Winkels. “We proberen in te gaan op grote crises, zoals rond corona en het klimaat. Dat zijn zaken die je niet in Nederland kan oplossen.”

Wat gaat ze nu precies doen? ‘Bij Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) leer je vanuit verschillende invalshoeken en kennisvelden met nieuwe oplossingen te komen voor sociale problemen van de steeds veranderende maatschappij waarin we leven. Denk hierbij aan de strijd tussen privacy en veiligheid, identiteit en migratie, of de instabiele financiële crisis.’

In het eerste jaar van de studie maken de studenten kennis met de vier hoofdvelden politiek, psychologie, rechten en economie. Ze gaan veel onderzoek doen en zich bezighouden met statistiek. Ook vakken als Solidariteit en Filosofie komt aan bod. Na een jaar wordt een van de vier vakgebieden gekozen als hoofdvak.

Het is een studie met een hoog niveau voor mensen die houden van lezen en schrijven

Door ervaringsdeskundigen wordt het omschreven als een studie met een hoog niveau voor mensen die houden van lezen en schrijven. Interesse in verschillende typen mensen en andere culturen is een pre, net als open staan om samen te werken met alles en iedereen.

Het is een zware wetenschappelijke studie waarbij het ook belangrijk is om open te staan voor normen, waarden en gedachten die niet noodzakelijkerwijs de jouwe zijn. PPLE sluit daarmee eigenlijk heel goed aan bij Amalia’s latere ambt als koningin.

2022 amalia roeterseilandcampus amsterdam UVA ANP
De Roeterseilandcampus van de UvA (c) ANP

PPLE is een kleinere studierichting, die 4.418 euro aan collegegeld vraagt, het dubbele van reguliere studies. Daar staat tegenover dat er een eigen gebouw is, en dat studenten meer onderwijs krijgen, in kleinere groepen.

Dat geeft de studie een béétje het imago van een eliteopleiding, maar Amalia zal er gewoon een van de studenten zijn. De mediacode blijft gelden en op de UvA mag al niet gefilmd worden zonder toestemming van anderen, dus dat beschermt ook haar privacy als ze er aan het blokken is.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories