2022 dna muren salon bosch noordeinde5 1

Deze leuke knipoog naar de A’s is te vinden op de muren van Noordeinde

De Oranjes houden wel van een beetje persoonlijkheid in hun paleizen.

Of het nou je woon- of je werkplek is: een paleis is nooit écht van jezelf. Op Huis ten Bosch zijn ook openbare gedeeltes, en in Noordeinde loopt helemaal elke dag allerlei koninklijk personeel rond. Dus het is nog best moeilijk om je zo’n paleis een beetje eigen te maken. En dan niet alleen door de omvang.

Creatief met paleizen

Gelukkig zijn Willem-Alexander en Máxima creatief. Zij weten keer op keer een manier te vinden om een stukje van zichzelf in de paleizenpracht te verwerken. Zo werd onthuld tijdens de zomeropenstelling van Paleis Noordeinde.

All Things Amalia mocht als een van de eersten de nieuwe audiotour op het paleis doen en wat denk je: in de centrale hal van Noordeinde spotten we Amalia, Alexia en Ariane!

2022 dna muren salon bosch noordeinde6
©All Things Amalia/Claudia Witteveen

Kopietje van Erwin Olaf

Of nou ja, hun evenbeelden dan. Vlakbij de Indische Zaal, een beetje verstopt achter de Koninginnetrap, zijn de A’s op de muur geschilderd in opdracht van ons koningspaar. Kijk maar eens goed.

Het is een kopietje van een portret dat Erwin in maart 2018 van ze schoot.

2022 dna muren salon bosch noordeinde5
©RVD/Erwin Olaf

De foto van Erwin Olaf is overigens niet op Paleis Noordeinde gemaakt, maar in Koninklijk Paleis Amsterdam. Waar we wél van doen hebben met echt marmer. De pilaren en balk met de A’s in de centrale hal van Noordeinde zijn gewoon van hout, beschilderd om te passen bij het aanwezige marmer. Maar dat bood dus wél lekker gelegenheid om een paar prinsessen te verstoppen.

Meer persoonlijke knipoogjes

Willem-Alexander en Máxima zijn zelf elders in de hal verstopt in het ‘marmer’, maar dat is niet de enige plek waar we ze terugvinden. Toen ze in januari 2019 Huis ten Bosch betrokken met het gezin, bleken ze ook al een voorliefde te hebben voor persoonlijke knipoogjes.

2022 dna muren salon bosch noordeinde3
©Rijksvastgoedbedrijf/Sylvain Deleu

Wie kan de DNA-salon vergeten, met fragmenten van het echte DNA van Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane uitgedrukt in 60.000 steentjes (ga er maar aan staan)…

2022 dna muren salon bosch noordeinde4
©Rijksvastgoedbedrijf/Corné Bastiaansen

…en de muurschilderingen op de Blauwe Salon van het paleis. Daar zie je onder andere de royal labradors, de schaatsen van de koning, de wieg van Amalia en de Taminiau van 30 april 2013.

©Rijksvastgoedbedrijf

Amalia: not a fan

Of Amalia ooit ook overal stukjes van haar gezin wil verstoppen, weet ze nog niet zeker. In het boek van Claudia de Breij gaf ze de komiek een rondleiding door haar thuisbasis maar vermeldde ze over de Blauwe Salon: “Nou, als ik hier later woon met mijn man, met mijn gezin, dan weet ik niet of ik dat wel zo wil houden, hoor. Het gaat alleen maar over mijn ouders, nou ja, en er staat een kinderstoel op. Het gaat alleen over mij als kind, maar niet over mijn leven.”

2022 dna muren salon bosch noordeinde2
©Rijksvastgoedbedrijf/Maurice Scheltens

Maak het je eigen, zouden we zeggen. Dat hebben je ouders immers ook gedaan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories