2022 amalia huis singel amsterdam PPE 01 inzet
(c) PPE Agency

Huh, moeten er echt studenten wijken voor Amalia?

Het Commentariaat van Twitter was vermoedelijk wat voorbarig.

Het begon allemaal met een goedbedoelde, maar tikje doorzichtige opmerking van prinses Amalia zelf, toen ze murmelde dat ze zo blij was ondanks de woningnood een plekje in Amsterdam te hebben gevonden om te wonen tijdens haar studie.

“Ik heb ook vriendinnen die vorig jaar echt moeite hebben gehad met het vinden van een kamer. Daarom ben ik ontzettend dankbaar dat ik wel een kamer heb kunnen vinden. Ik kijk ernaar uit om daar met medestudenten te mogen wonen,” zei ze na het fotomoment.

‘Ontzettend dankbaar dat het voor me geregeld is’ was misschien handiger geweest

Adorable, maar Nederland is niet gek: met rijke ouders en een indrukwekkend netwerk kan elke student wel iets vinden. Zodat er best wat commentaar was toen bleek dat er een compleet pand voor haar is gehuurd.

2022 amalia huis singel amsterdam PPE 02
(c) PPE Agency

Incluis eigen parkeerplaats voor de security. Op zich helemaal niet vreemd, met het oog op haar positie en er is niemand die haar (of andere studenten) een veilige plek zal misgunnen. Maar ‘ontzettend dankbaar dat het voor me geregeld is’ was misschien handiger geweest. Zo enig zijn hospiteren of de wachtlijst van Woningnet nu ook weer niet, tenslotte. En gezien het feit dat ze een niet erg benijdenswaardige nationale Kop van Jut is, mag ze ook wel eens een meevallertje hebben, toch?

gif twitter

Vervolgens kwam er veel gemopper omdat de huidige bewoners ‘eruit moesten’. Overigens niet van de bewoners zelf, het was meer een bedacht relletje waar het Commentariaat van Twitter mee aan de haal ging. En het klopt dat de jongens die er woonden – de zoon en vrienden van Marc Dreesman, de eigenaar van het huis – hun biezen moesten pakken.

Dat is echter minder dramatisch dan het klinkt, want nogmaals: rijke ouders en een indrukwekkend netwerk, dan kom je echt niet onder een brug terecht. Bovendien is het de normaalste gang van zaken dat studentenhuizen wisselende bewoners hebben. Het ging hier niet om bleue pubers, maar om jongens die hun studie hadden afgerond en waarvan er al een paar waren uitgevlogen. De komst van Amalia en haar huisgenoten kun je dan ook gewoon zien als een normale wisseling van de wacht.

Het is nu aftellen naar de introductieweek van de UVA die op 29 augustus begint. Lid van het Amsterdamse studentencorps zal Amalia niet meteen kunnen worden, nu daar een stop op is gezet door het ‘vrouwen zijn sperma-emmers schandaal’, maar omdat ze toch niet zo’n heel gewoon meisje is als men het wil laten lijken, is ze al wel binnen bij een dispuut.

2022 oranjes zomersessie stoelen sjouwen anp
(c) ANP

Haar moeder, koningin Máxima – kijk pa en ma hier eens lekker de regie nemen – denkt dat haar dochter veel zal leren van het op kamers wonen: “Vroeger vertelden je ouders je wat je moest doen. Nu moet je zelf regels bedenken en prioriteiten stellen met medestudenten.”

2019 Amalia wax japan RVD
(c) RVD

Ook haar vader, koning Willem-Alexander, ziet het als een goede voorbereiding op haar volwassen leven: “Als kind lijkt het alsof je ouders alles tegenhouden, maar een eigen huishouden brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is een nieuwe fase in het leven en ik denk dat Amalia daar helemaal klaar voor is.”  

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories