2022 koningsdag Amalia menigte oogcontact anp
(c) ANP

Lichting Amalia ontsnapt aan heftige ontgroening

Maar wat er achter de deuren van een dispuut gebeurt?

Het Amsterdams Studentencorps (A.S.C./A.V.S.V.) heeft toch geen ledenstop voor aspirant-leden. Lid worden was tijdelijk opgeschort omdat er eerst schoon schip moet worden gemaakt na het seksistische sperma-emmer schandaal.

Goed nieuws voor prinses Amalia, die graag lid wil worden van de studentenvereniging. De ontgroening wordt wel aangepast: er komt geen nachtprogramma en er zijn geen ‘onnodige’ activiteiten bij de ontgroening (voor zover dat te controleren is achter de deuren van een dispuut).

Deze nieuwe maatregelen werden vorig jaar al aangekondigd nadat de afgelopen ontgroening afgebroken moest worden na grensoverschrijdend gedrag. Volgens de senaat van A.S.C./A.V.S.V. was het lastig te achterhalen wat er tijdens de ontgroening precies is gebeurd.

gif hazing 02

“Er heerst namelijk helaas een zwijgcultuur bij disputen wanneer het gaat om de kennismakingstijd”, was de verklaring in september 2021. “Aspirant-leden mogen van disputen waar vermoedens van misstanden bestaan niet met de senaat praten. In andere gevallen durven aspirant-leden onder sociale druk geen openheid te geven.”

Wat betreft normen en waarden moet er dit jaar iets gaan veranderen, vindt het bestuur. “Deze kennismakingstijd is erop gericht om aspirant-leden kennis te laten maken met de normen en waarden die gelden binnen de vereniging.”

gif hazing

Volgens de vereniging zijn de regels voor de volgende kennismakingsperiode aangescherpt. De regels zijn er vooral op gericht om de zogenoemde zwijgcultuur te doorbreken. Bestuurders zijn ervoor verantwoordelijk om grensoverschrijdend gedrag te melden. Wanneer blijkt dat er informatie achtergehouden wordt, kan het hele dispuut daarvoor worden gestraft. Een dispuut dat vaker in de fout gaat, loopt het risico uit de vereniging gezet te worden.

Geen nachtprogramma, overdag toezicht van de vereniging

Daarnaast heeft de kennismakingstijd dus een nieuwe vorm gekregen, waarbij er voor nieuwe leden dus geen nachtprogramma is en er overdag altijd toezicht van de vereniging zal zijn.

Het studentencorps laat weten dat aan alle disputen is gevraagd om hun complete programma te ‘evalueren’. Alleen ‘humorvolle’ en ‘creatieve’ activiteiten zijn toegestaan. “Er is geen ruimte meer voor doelloze ontgroeningsactiviteiten”, is te lezen in een statement van de vereniging.

‘Voor wie zich niet houdt aan onze normen en waarden, is er geen plek bij het A.S.C./A.V.S.V.’

Rector Heleen Vos verwacht niet dat de cultuur binnen één keer helemaal veranderd kan worden. “Toch hebben wij vertrouwen in de uitwerking van de genomen maatregelen.” Ze waarschuwt: “Laat het kraakhelder zijn voor alle leden en aspirant-leden: voor wie zich niet houdt aan onze normen en waarden is er geen plek bij het A.S.C./A.V.S.V.”

De prinses begint in september begint aan haar studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. En ze heeft opties, het omstreden A.S.C./A.V.S.V. is niet de enige studentenvereniging, mocht het dispuut van haar keuze toch een beetje tegenvallen. Of als ze een chic en empowerend statement zou willen maken, bijvoorbeeld.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories